open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Nikšić ljut jer mu nije dozvoljeno obraćanje na protestima pa se okomio na Džaferovića i SDA
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić osvrnuo se na sinoćnja dešavanja sa protesta građana ispred zgrade OHR-a. Bio je ljut što mu nije dozvoljeno da se obrati pa se okomio na SDA i na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.
26.07.2022. u 09:34
get url
text

- Prije par dana smo imali priliku vidjeti, nakon odluke o njihovom kažnjavanju od Centralne izborne komisije, kako je SDA još jednom sama sebe uhvatila u laži. A odavno je naš narod utvrdio da "ko laže taj i krade" - započeo je Nikšić pa dodao:

- Naravno da nikada neću zaboraviti kako je Bakir Izetbegović zloupotrijebio moje opredjeljenje da pitanje revizije tužbe protiv Srbije nije pitanje jedne stranke ili jednog naroda nego pitanje pravde za sve žrtve i satisfakcija za sve građane Bosne i Hercegovine koji su preživjeli agresiju.

VEZANI TEKST - "Trojka" saopćila zašto su "mnogi predstavnici opozicije" napustili protest pred OHR-om

Zatim Nikšić navodi kako je tada "učinio sve da skup u Vijećnici bude multetnički" te da se odazovu lideri opozicionih stranaka, članovi ratnog Predsjedništva BiH, nevladinih organizacija i civilnog društva.

- Svi znamo ishod i bestidnu laž koja nam je na tom igrokazu servirana od Izetbegovića. On se čudio zbog toga što njih nismo kontaktirali i pozvali na proteste, te najavio da će sinoć biti haos. Ako su SDA "jurišnici" spremni krasti u vrijeme korone, kada je bilo najpotrebnije da se brinu za narod, onda je potpuno normalno i da pokušaju na sve načine, milom ili silom, da odbrane svoje pozicije u vlasti - kaže predsjednik SDP i dodaje:

- Priznajem, potcijenili smo njihovu želju za ostankom na vlasti. Na svu sreću do, za njega i SDA, priželjkivanog haosa nije došlo. Gospodinu Schmidtu sam govorio da nismo plemena da nam se nameću takva zakonska rješenja, a SDA je sinoć učinila sve da napravimo incident i da pošaljemo svijetu poruku kako zaista jesmo plemena. Ujedinjena opozicija i okupljeni građani još jednom su pokazali kako nam je, za razliku od SDA, puno važnije da pošaljemo poruku jedinstva i zaštite države i njene multietičnosti.

Dodaje kako su još jednom "SDA  jurišnici pokazali primitivizam vrijeđajući potpredsjednika SDP-a i našeg kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Vojina Mijatovića, riječima da nema šta tražiti u Sarajevu i da ide u Banju Luku".

- Istog onog Vojina s kojim su se pojavljivali po cijeloj Evropi da bi pozvali naše građane da se registruju pozivajući se da su i oni za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu jer je eto i Vojin tu. Dakle, možete to šminkati i prikrivati koliko hoćete, ali na kraju, kad-tad, SDA ipak pokaže pravo lice. Na kraju su, valjda da to još jače potcrtaju, za ruku doveli čovjeka kojeg su na osnovu pokradenih izbora uveli u Predsjedništvo BiH, da se obrati na skupu - tvrdi Nikšić i nastavlja:

VEZANI TEKST - Zahiragić: Sramotno je nepoštovanje koje su pokazali funkcioneri opozicije

- O tome su prisutni građani rekli svoj stav jer on od njihovih zvižduka vjerovatno ni sam sebe nije čuo. Naravno da njemu to nije ni važno jer je po svaku cijenu izvršio nalog stranačkog šefa, pa ako treba i po cijenu fizičkog sukoba. Dakle, ničim izazvan dođe, potpuno zbunjen i izgubljen, da govori na skupu kojeg je inicirao SDP, za koji je uredno SDP podnio prijavu MUP-u i dobio dozvolu, na kojeg su se odazvale brojne političke partije, pa čak i SDA, na kojem smo jasno rekli kako nema bilo kakve političke promocije, da nećemo dopustiti promociju bilo kojeg političara, pa smo odustali da to neko od nas učini, prepuštajući da Dervo Sejdić, kao jedan od apelanata na Sudu u Strazburu, pročita zaključke koje ćemo uputiti visokom predstavniku.

On zatim tvrdi kako haosa nije bilo jer oni "nisu dozvolili".

- Puno nam je važnije od bilo čije promocije da nismo poslali u svijet sliku kako se tučemo oko mikrofona. Naravno, samo još jednom možemo ponoviti kako SDA ostaje SDA. Istina se više ne može sakriti, u oktobru će za Bosnu i Hercegovinu svanuti dan. A SDA ostaje zarobljena u svom mraku i svojoj ksenofobiji - zaključio je Nikšić.

Predsjednik SDP-a vjerovatno je ljut i izrevotiran zbog činjenice da je sinoć na protestima tražio da se obrati građanima, no oni mu to nisu dozvolili te su naveli da su oni organizatori skupa. Građani su zatražili od Džaferovića da se prvi obrati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.