open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDP-a BiH
Nikšić objasnio zašto se u izbornoj noći nije obratio javnosti
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH oglasio se na Facebook profilu i objasnio zašto ga ovih dana nije bilo u javnosti.
16.11.2020. u 17:19
get url
text

Njegov status prenosimo u cijelosti:

"Poštovani, mnogo je bilo upita zašto se u toku izborne noći nisam obratio kao predsjednik Socijaldemokrtaske partije Bosne i Hercegovine. Nažalost, danas je šest dana kako se borim s koronom i upalom pluća, što me je spriječilo da učestvujem u kampanji zadnju sedmicu, pa onda i jučer da se obratim javnosti.

Nema mjesta nikakvoj euforiji, ali treba jasno reći da je SDP ostvario postavljene ciljeve što se prije svega ogleda u odbrani pozicija gradonačelnika i načelnika. Osim Jasmina u Tuzli, Edisa u Gradačcu, Dase u Gračanici, Batana u Maglaju, Nedžada u Ključu i Armina u Bosanskoj Krupi, od jučer smo dobili Ernesta kao gradonačelnika Goražda i Dadu načelnika Jablanice.

SDP je podržao kandidaturu Fuada Kasumovića za gradonačelnika Zenice pa je i on ostvario ubjedljivu pobjedu.
Pobjeda u kantonu Sarajevo kandidata četvorke sigurno je zalog za 2022.godinu i pokazuje da smo napravili dobru procjenu. Progutali smo sujete, dogovorili raspored kandidatura i zajedno krenuli u kampanju. Pokazalo se kako nismo išli jedni prema drugima s figom u džepovima.

Mi smo odlučili biti dio ovog projekta potpuno svjesni da ćemo zbog toga žrtvovati neki procenat izbornog rezultata, ali i da je to jedina šansa da maknemo SDA iz sarajevskih opština kao preduslov za pobjedu na opštim izborima za dvije godine. Moglo se desiti i da projekat ne uspije, tada bih se sigurno, a to sam najavio svojim saradnicima, povukao s mjesta predsjednika SDP.

Vrlo dobro znam kako je bilo onih koji su priželjkivali taj scenario. Na svu sreću to se nije desilo, ne zbog moje pozicije predsjednika, već zbog šanse koja se ukazala Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, jer ovo što se desilo jučer jeste zaista prvi korak na tom putu.

Sluge i sljedbenici SDA, oni koji su iznevjerili obećanje i učinili sve da ove i druge sredine isporuče SDA-u su doživjeli potpuni fijasko, i ne mogu reći da mi nije drago zbog toga. S obzirom da će gradonačelnik Sarajeva biti kandidat kojeg delegira SDP BiH, nije tajna da je naša želja da novi gradonačelnik Sarajeva bude jedan od nesumnjivo najvećih živućih sinova ovoga grada, čovjek koji je utjelovljenje onoga što jeste bit SDP-a BiH, simbol dosljednosti i prinicipijelnosti.

Učinićemo sve što je do nas da tako i bude, ali moramo dozvoliti i našem uvaženom drugu da o tome ipak odluči on. On zavređuje naše puno strpljenje i razumijevanje, kako god da odluči.

Posebno želim iskazati ponos uspjehom SDP BiH u RS-u, gdje smo osvojili neke od odborničkih pozicija. U Banja Luci se borimo za mjesto u Skupštini Grada i ako bi dobili tog odbornika tada bi mogli reći da smo ostvarili strateške ciljeve. Bez obzira da li će to biti ja sam ponosan na SDP-ovu ekipu koju vodi Vojin u Banja Luci.

Također, SDP BiH je ojačao svoje pozicije i u zapadnoj Hercegovini. Osvojili smo sigurna dva mandata u Općinskom vijeću Gruda. Najmanje jedan mandat imamo i u Livnu i Glamoču. Dakle, potvrđujemo svoj status najveće multietničke stranke koja djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine.

Svakako ostvareni rezultat je djelo naših kandidata i lokalnih organizacija i niko nema pravo da sebi uzima zasluge koje pripadaju njima. Pozitivnih primjera ima dosta. Isto tako, unatoč ukupnom pozitivnom trendu i uspjehu, treba reći i da je bilo sredina u kojim rezultat nije ispunio očekivanja i u nekim od njih će doći do kadrovskog osvježenja i određenih promjena.

Želio bih iskoristiti priliku da se zahvalim svima Vama, kandidatkinjama i kandidatima SDP BiH, aktivistima, volonterima, članovima i članicama, simpatizerima, uposlenicima SDP BiH i dužnosnicima partije na svim razinama koji su svojim nesebičnim angažmanom dali veliki obol ostvarenom rezultatu.

Naravno, posebne zahvale idu građankama i građanima Bosne i Hercegovine koji su davanjem povjerenja SDP-ovim kandidatima na izbornim listama, nama dali priliku da to povjerenje i opravdamo.

VEZANI TEKST - Čengić: Rejting SDP-a u Sarajevu je loš, SDP je jedina stranka "Četvorke" koja nije napredovala

Svim kandidatima i građanima koji su podržali SDP BiH, neovisno o rezultatu, poručujem da je SDP BiH tu za njih. Svaku poziciju koju dobijemo trudićemo se da iskoristimo za dobrobit građana širom Bosne i Hercegovine. Svi će imati našu podršku. Za građane ćemo raditi dosljedno i s karakterom.

Na kraju, moramo znati da nas čeka još sto ofanziva jer moramo čuvati mir. Sada se okrećemo Mostaru i u naš hercegovački biser donosimo vjetar promjena i optimizma. Sve Vas pozivam da pomognete borbu BH Bloka. Mostar može biti centar razvoja, a ne crna rupa, Mostar može i hoće biti jedan, jedinstveni grad, jedne i jedinstvene Bosne i Hercegovine. Idemo u Mostar, do konačnog trijumfa.

Svima koji poput mene ovih dana vode borbu s virusom želim da ga pobjede. Svakako čuvajte svoje i zdravlje svoje porodice i pridržavajte se mjera koje propisuje krizni štab.

Ostanite zdravi" – poručio je Nikšić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.