open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Nikšić pojasnio zašto traži formiranje inspektorata kulture, sporta i medija, kontrolu i kazne za portale
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić predlaže da se u Kantonu Sarajevo formira inspektorat pri Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove koji će obuhvatati kulturu, sport i medije.
09.09.2021. u 22:44
get url
text

Kako je to kazao na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, po uzoru na Sloveniju gdje djeluje inspektorat za sport i medije, takva praksa bi trebala biti prenesena i u KS.

- Koliko sam shvatio, zakon o zabrani govora mržnje predviđa kazne, ali više je fokusiran na individualne prijave ljudi, a onda je tu problem ko je tu pod lažnim profilom, kako pronaći čovjeka, kako procesuirati, da li je ta osoba u KS ili van njega. Ja sam predložio da se počne raditi na zakonu o zaštiti javne kulture. Da to bude zakon koji će se brinuti o nivou i kvalitetu govora, da govor mržnje ne bude u javnoj kulturi. Javna kultura je novi pojam i to je ono što se trenutno dešava, na portalima, online – kaže Nikšić za Faktor.

Navodi da kontrola društvenih mreža nije jednostavna jer društvene mreže imaju svoje zakonitosti, ali da je "mnogo važnije zakonom o javnoj kulturi regulisati portale i medije koji su sa sjedištem u KS".

- Da pokušamo izbaciti vulgarnost, govor mržnje, vrijeđanje, da se to u Kantonu Sarajevo pokuša regulisati. Tako što ćemo medije i portale kazniti ako tolerišu govor mržnje, uvrede i zarađuju na njima. Da nam javna kultura bude na višem nivou. Da se portali, koji su naviše zagađeni i koji najviše zagađuju kulturu, sankcionišu ako podržavaju i tolerišu govor mržnje – kazao je Nikšić.

Navodi da će raditi na tome da se napravi jedan takav zakon i oformi inspektorat.

- Oni prebacuju inspektora sporta iz Ministarstva kulture u KUIP i tamo je jedan inspektor kulturne baštine koji nema svoj inspektorat, i baš lijepo leži da se napravi inspektorat za kulturu, sport i javnu kulturu, a to će podrazumijevati i medije. Da javna kultura ne bude prostačka. Nema razloga da to kolege zastupnici ne prihvate – naveo je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.