open-navfaktor-logo
search
Brzo nakon odluke
Nikšić se prvi oglasio o smjeni Izetbegović: Potrebe pacijenata uvijek će biti cilj i važnije od ušteda
Nakon što je na današnjoj sjednici Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović razriješena dužnosti generalne direktorice ovog zdravstvenog centra, prvi se oglasio Nermin Nikšić (SDP), premijer FBiH.
27.11.2023. u 18:45
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH smijenila Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a, umjesto resornog ministra, prijedlog dao Nikšić

- KCUS treba biti u funkciji građana. 

Zdravstvo u Bosni i Hercegovini je komplikovan i složen sistem. Zato je vrlo važno da građani znaju da će potrebe pacijenata uvijek biti osnovni cilj i važnije od ušteda. Na kraju, KCUS-u novac i dajemo kako bi pacijenti imali najbolje uvjete liječenja, a ne da štedimo dok pacijenti sami kupuju ono što bi morali od bolnice dobiti - napisao je Nikšić na svom Facebook profilu.

Naveo je da očekuje "da će buduće rukovodstvo ovu ustanovu voditi poštujući prava svih, a ne samo povlaštenih uposlenika, ali i da će oni morati poštovati svoje obaveze".

- Liječenje nikome neće biti uskraćeno. Dr. Alenu Pilavu želim mnogo sreće u radu na poziciji v.d. generalnog direktora i zahvaljujem mu se što je prihvatio da se uhvati u koštac sa brojim problemima i izazovima na KCUS-u. Poznajući dr. Pilava, siguran sam da će iskoristiti svoje veliko znanje i iskustvo da do izbora generalnog direktora pokrene promjene koje će od KCUS-a napraviti mjesto savremenog liječenja pacijenata - napisao je Nikšić.

VEZANI TEKST - Ružnić: Nikšić je u žurbi da KCUS preda HDZ-u potpuno isključio kantone sa većinskim bošnjačkim stanovništvom

UO KCUS-a danas je za vršioca dužnosti direktora zdravstvene ustanove izabrao prim. dr. sc. med. Alena Pilava, specijalistu opće hirurgije i subspecijalista torakalne hirurgije, koji će se na poziciji zadržati do okončanja konkursne procedure.

Vlada FBiH je na sjednici početkom oktobra smijenila članove Nadzornog i Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Dotadašnji članovi UO i NO su smijenjeni, a potom odmah imenovani i novi. Smjene su izglasane na prijedlog premijera Nermina Nikšića, iako je po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH resorni ministar trebao delegirati ovo pitanje, odnosno tačku dnevnog reda. Resorni ministar Nediljko Rimac, prema informacijama iz Vlade FBiH, uopće nije ni prisustvovao toj sjednici.

Uslijedile su reakcije, između ostalog potpredsjednika FBiH Refika Lende i prfemijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića, koji su naveli da je Vlada FBiH u ruke HDZ-a i Dragana Čovića stavila KCUS, a "Trojku", odnosno Našu stranku prozvala je i Lejla Brčić iz Naše stranke, bivša ministrica pravde u Vladi Kantona Sarajevo, nakon njene smjene u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu navodeći da su se pogazile brojne crvene linije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.