open-navfaktor-logo
search
Apsurdi
Nisu čak ni ocijenjeni: Šta god da urade, državni službenici ne mogu dobiti otkaz
Službenici koji eventualno ispunjavaju uslove za dobijanje negativne ocjene (ne zadovoljava) zbog svog odnosa prema radnim zadacima koji su im delegirani bivaju „pošteđena“ i mogu i dalje nastaviti s neodgovornim pristupom prema poslu, bez sankcije, konstatiraju revizori 
12.08.2019. u 17:45
get url
text

Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH propisano je da državni službenik koji uzastopno dva puta dobije ocjenu rada ne zadovoljava, gubi status državnog službenika. Međutim, to je izuzetno rijetka praksa i u državnim institucijama gotovo je nemoguće dobiti otkaz, između ostalog, i zbog činjenicu, da u mnogim slučajevima službenici nisu čak ni ocjenjeni. Praktično, to znači i da se konstantno griješe o službu, ne mogu biti otpušteni.

Potvrdili su to i državni revizori u izvještaju za Ministarstvo pravde BiH ,  koje je najvažnija institucija u pogledu realizacije procesa ocjenjivanja državnih službenika na državnom nivou.  Naime, Ministarstvo je obavezno provoditi ocjenjivanje u samom Ministarstvu, a istovremeno je i nadležno za provođenje nadzora nad datim procesom u svim institucijama BiH.

- Ministarstvo nije osiguralo da se u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH i Pravilnikom o načinu ocjenjivanja rada državnih službenika u institucijama BiH u cijelosti izvrši ocjenjivanje državnih službenika. Procesom revizije nam je prezentovano da se djelimično, po pojedinim organizacionim jedinicama, ocjenjivanje državnih službenika i provodilo, ali s obzirom na to da isto nije provedeno po svim organizacionim dijelovima i na kraju finalizirano na nivou institucije, zaključujemoda ocjenjivanje državnih službenika nije izvršeno kako je to propisano Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH i podzakonskim aktima – navode revizori.

Konstatirali su  da Ministarstvo nije pripremilo i dostavilo Agenciji za državnu službu institucija BiH zbirni izvještaj o izvršenom ocjenjivanju te podcrtavcaju nedopustivim da se postupak ocjenjivanja državnih službenika u Ministarstvu već godinama ne provodi.

- Izostanak ocjenjivanja državnih službenika, između ostalog, ima za posljedicu da lica koja eventualno ispunjavaju uslove za dobijanje negativne ocjene (ne zadovoljava) zbog svog odnosa prema radnim zadacima koji su im delegirani bivaju "pošteđena" i mogu i dalje nastaviti s neodgovornim pristupom prema poslu, bez sankcije u vidu negativne ocjene rada (ne zadovoljava) – podcrtali su z Ureda za reviziju.

Na kraju 2018. godine, prema izvještaju Agencije za državnu službu BiH, 52 institucije su dostavile izvještaje o provedenom ocjenjivanju državnih službenika. Prema navedenom izvještaju, pet ministarstava (finansija i trezora, civilnih poslova,  inostranih poslova, za ljudska prava i izbjeglice te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH, Služba za poslove sa strancima BiH I Agencija za statistiku BiH, od institucija s većim brojem državnih službenika, dostavili su izvještaj o izvršenom ocjenjivanju. Ostale institucije koje su dostavile pojedinačne izvještaje imaju relativno mali brojem državnih službenika.

Agencija za državnu službu BiH svake godine u svojim izvještajima Vijeću ministara BiH ukazuje na činjenicu da određeni broj institucija ne dostavlja izvještaje o provedenom ocjenjivanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.