open-navfaktor-logo
search
Razlog su izbori
Njemački FAZ: Čović blokira Južnu interkonekciju, zašto mu Plenković daje podršku uprkos stavu SAD-a
Blokiranje projekta izgradnje Južne interkonekcije, čime bi se u velikoj mjeri smanjila ovisnost Bosne i Hercegovine o ruskom gasu, u režiji HDZ-a i njegovog čelnika Dragana Čovića predmet je interesa i njemačkih medija.
28.02.2024. u 12:57
get url
text

VEZANI TEKST - Blinken upozorio Konakovića: Izvršite pritisak na Čovića i uspostavite južnu plinsku interkonekciju

Tako je Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u autorskom tekstu Michaela Martensa analizirao ovaj problem.

Martens podsjeća da je nakon objave pisma američkog državnog sekretara Antonya Blinkena, u kojem je označio Čovića kao prepreku realizaciji ovog projekta, koji je i određen interes Sjedinjenih Američkih Država, hrvatski premijer Andrej Plenković požurio ugostiti čelnika HDZ-a.

- Plenković je demonstrativno dočekao Čovića u Zagrebu i stao na njegovu stranu. Čović prilično sebično definiše interese hrvatskog naroda u BiH, a zapravo samo hoće dio kolača i da eventualnu novu kompaniju učini instrumentom svog HDZ-a - piše FAZ.

Nijemci objašnjavaju zašto je Plenković uz Čovića i sada kada SAD najblaže neblagonaklono gledaju na šefa HDZ-a u BiH.

- U interesu Hrvatske je da postane regionalno energetsko čvorište, i da prevaziđe blokadu Čovića. Međutim, ove godine u Hrvatskoj predstoje saborski i predsjednički izbori.

Tako da Plenković, pogotovo u izbornoj godini, ne smije da dobije etiketu kako nema razumijevanja za Hrvate u BiH, koji gotovo svi imaju hrvatske pasoše, a samim tim i pravo glasa u toj zemlji - piše FAZ i dodaje da bi to Plenkovića moglo koštati glasova posebno u konzervativnom biračkom tijelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.