open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
NO bez zaključaka u vezi sa Selimovićem; Kružik: Moramo se konsultirati sa Tužilaštvom
Nezavisni odbor (NO) za izbor i reviziju policijskog komesara Kantona Sarajevo održao je vanrednu sjednicu na kojoj je razmatran dopis i informacija Tužilaštva Kantona Sarajevo o postupanju policijskog komesara Nusreta Selimovića u istrazi ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.
11.11.2021. u 21:37
get url
text

Predsjednik NO Miroslav Kružik kazao je za Faktor da je Odbor razmatrao informaciju koju je dostavilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, ali da su, s obzirom na to da je istraga još aktivna, donijeli zaključak da će sve svoje daljnje mjere i radnje provoditi u konsultacijama sa Tužilaštvom KS.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS o opstrukcijama: MUP rasformirao tim za istragu ubistva sarajevskih policajaca u ključnoj fazi

- U toku je istraga ubistva policajaca tako da ništa mi ne možemo bez daljih konsultacija sa Tužilaštvom. Tako da smo donijeli zaključak da  ćemo im uputiti jedan dopis, tražit ćemo da se konsultujemo, jer samo postupajuće tužiteljice nam mogu dati saglasnost šta i kako. Veliki je prilog koje su one nama dostavile, ima tu svega, a sve je u fazi istrage. I oni (Tužilaštvo, op.a.) nas obavještavaju u onom dopisu koji je poslala glavna tužiteljica da moramo paziti da ne bismo i sebe izložili nečemu - kazao je Kružik.

Na naš upit šta je od njih traženo, Kružik je pojasnio da su ustvarii oni, na osnovu onog što je izašlo u medijima, a o čemu ih je i sam komesar obavijestio, od Tužilaštva tražili informacije "da vide da li je to istina ili nije".

- Oni su nama to dostavili i upozorili nas da su podaci predmet istrage i da mi šta god da uradimo mi moramo vidjeti sa Tužilaštvom šta je status. Jer ondje ima svega kad se iščita, ne smijem vam te detalje... - kaže Kružik.

VEZANI TEKST - Zbog sujete ili straha minirana istraga ubistva sarajevskih policajaca: Zašto je Selimović tražio da Čampara radi predmet

Na naš upit da li je NO razmatrao eventualnu smjenu komesara, a o čemu se spekuliralo, Kružik je rekao da oni to po zakonu sad i ne mogu inicirati.

- Mi moramo vidjeti materijal šta je to i mora tužilaštvo nama dati šta i kako. Zakon je tu jasan, ako Tužilaštvo pokrene krivični postupak, naprimjer govorim, ako je istraga pokrenuta, mi ne možemo ništa ni disciplinski. Moramo čekati. Zasad smo razmatrali informaciju, cijela informacija je predmet zvanične istrage i da ne bismo ugrozili istragu moramo sve dalje raditi u saradnji sa Tužilaštvom - pojašnjava naš sagovornik. 

Podsjetimo, u dopisu koji je Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo Nezavisnom odboru Skupštine Kantona Sarajevo navodi se da se Ministarstvo unutrašnjih poslova KS oglušilo o naredbu kantonalnih tužiteljica da im se dostave podaci o osumnjičenim za ubistvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

VEZANI TEKST - Nezapamćen skandal: Po čijim političkim direktivama radi komesar Selimović i izdaje naredbe Tužilaštvu KS!?

Tužilaštvo KS navelo je da je Selimović rasformirao i istražiteljski tim koji je radio na slučaju ubistva, a upozoreno je i na to da MUP KS nije Tužilaštvu KS dostavio tražene podatke, već su te informacije dobili od SIPA-e kako bi mogli provesti akciju 4. novembra i pretrese u vezi ubistva sarajevskih policajaca.

Postupajuće tužiteljice su zadokumentovale i određene zloupotrebe u vezi s podacima sa aplikacije Sky, čije je razbijanje i dovelo do osumnjičenih ubica Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Selimović je prije nekoliko dana održao press konferenciju na kojoj je slučaj ubistva policajaca proglasio "rasvijetljenim" iako još nijedan osumnjičeni nije lišen slobode. Tada je pozvao Tužilaštvo KS da intenzivira svoj rad, a Tužilaštvo KS mu je odgovorilo.

- Podsjećamo javnost da Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi istragu u predmetu ubistva sarajevskih policajaca i da su policijske agencije medju kojima i MUP KS dužne da poduzimaju radnje u okviru svojih ovlaštenja i pod nadzorom tužilaca. Rasvjetljavanje krivičnog djela sa, kako se navodi, policijskog aspekta i obavještavanje javnosti o tome, ne znači istovremeno da je u predmetnom slučaju prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih se može donijeti tužilačka odluka - naveli su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.