open-navfaktor-logo
search
Ubistvo policajaca
Nezapamćen skandal: Po čijim političkim direktivama radi komesar Selimović i izdaje naredbe Tužilaštvu KS!?
I prije nego je 13. augusta 2019. godine Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku o njegovom imenovanju na poziciju komesara Uprave policije Kantona Sarajevo, ime Nusreta Selimovića bilo je u vezi s brojnim kontroverzama.
10.11.2021. u 21:33
get url
text

Tako se unaprijed nekoliko mjeseci znalo da će upravo on, a po želji šefa Naroda i pravde Elmedina Konakovića, biti imenovan, iako je drugorangirani načelnik PU Centar Mirsad Đelilović imao od njega daleko bolje profesionalne reference.

VEZANI TEKST - Selimović saopćio da je ubistvo sarajevskih policajaca rasvijetljeno što se MUP-a tiče, novinari nisu mogli ništa pitati

Đelilović je pored stručnih usavršavanja dva puta bio na policijskoj edukaciji u SAD-u, gdje je dobio i priznanja. Selimović je pak dostavio uvjerenja, certifikate EU-a o uspješnom planiranju i menadžmentu, te iz informatike, engleskog jezika i književnosti.

I ove nešto više od dvije godine mandata Selimovića također prate brojne kontroverze. Nikada do sada nije održao kolegije sa načelnicima policijskih uprava, sa pojedinim načelnicima uopće nema kontakta, javnosti nije pojasnio kako je skršio 836.000 KM za nabavku pogrešnih pancira, Nezavisni odbor ga već dva puta nije ocijenio, ne dolazi redovno na sjednice Nezavisnog odbora, sumnjivo činovanje, nestali dokazi o edukacijama...

No, ono što je uradio prekjučer kada je sazvao iznenada press konferenciju na kojoj je govorio o istrazi i poduzetim akcijama na otkrivanju ubica sarajevskih policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića je do sada nezapamćen skandal.

Selimović je izašao van okvira svoje nadležnosti i čak se stavio u ulogu naredbodavca Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Obraćanjem javnosti u ovom slučaju prekršio je smjernice iz 2013. godine koje reguliraju upravo ovo pitanje - ko daje informacije javnosti o slučajevima, odnosno istragama. Ono što je bitno napomenuti jeste da Tužilaštvo vodi istragu, a policija samo dostavlja izvještaje o počinjenom krivičnom djelu. 

Cjelovitu informaciju javnosti samostalno daje Tužilaštvo Kantona Sarajevo, navodi se u ovim smjernicama, dok Uprava policije to može uraditi samo uz konsultacije sa Tužilaštvom. No, to za Selimovića za kojeg se od samog početka zna da je kao politički podoban NiP-u i postavljen na mjesto komesara, nije predstavljalo prepreku da čak poruči šta on to očekuje od Tužilaštva!? Pri tome zaboravljajući da je policija tek servis pravosuđu.  

- Očekujem od Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo intenziviranje potrebnih aktivnosti iz njihove nadležnosti, kako bi se što prije stavila tačka na "i" u ovom predmetu uz napomenu da Uprava policije u punom kapacitetu i dalje stoji na raspolaganju sa svim svojim ljudskim i materijalno tehničkim potencijalima – "naredio" je Selimović glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS Sabini Sarajliji.

VEZANI TEKST - Zbog sujete ili straha minirana istraga ubistva sarajevskih policajaca: Zašto je Selimović tražio da Čampara radi predmet

Ni to mu nije bilo dovoljno skandalozno, te je otišao korak dalje kazavši "da je ubistvo sarajevskih policajaca predmet koji se sa policijskog aspekta može smatrati rasvijetljenim"!? Selimović je time javnost svjesno obmanuo, ali i ponovo izašao iz okvira nadležnosti jer ne postoji rasvijetljenost krivičnog djela s aspekta policije sve dok to djelo ne dobije svoj sudski epilog.  

Zbog skandala koji je priredio, za očekivati je bilo da se oglasi i Tužilaštvo KS.

- Podsjećamo javnost da Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi istragu u predmetu ubistva sarajevskih policajaca i da su policijske agencije medju kojima i MUP KS dužne da poduzimaju radnje u okviru svojih ovlaštenja i pod nadzorom tužilaca. Rasvjetljavanje krivičnog djela sa, kako se navodi, policijskog aspekta i obavještavanje javnosti o tome, ne znači istovremeno da je u predmetnom slučaju prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih se moze donijeti tužilačka odluka - naveli su iz Tužilaštva KS.

Kada se zagrebe malo dublje ispod površine problema na relaciji Selimović - Sarajlija, jasno je da iza svega stoji politika predvođena Konakovićevom strankom, koja se odavno obrušila na glavnu tužiteljicu. Dokazuje to i jučerašnja javna podrška Vlade KS koja je (ničim ili nečim izazvano) saopćila da podržava rad Uprave policije i MUP-a KS. 

Osmog septembra ove godine na sjednici Skupštine KS, a na prijedlog predsjedavajućeg Elvedina Okerića, također NiP-ovca, usvojena je inicijativa upućena Visokom i sudskom tužilačkom vijeću BiH kojom se traži smjena Sabine Sarajlije sa pozicije glavne tužiteljice.

VSTV je u odgovoru Skupštini KS naveo da će "ova inicijativa biti tretirana kao pritužba na povredu dužnosti". Naveli su i kako ovaj ured može razmatrati ovu inicijativu samo u pogledu navoda o povredi dužnosti koji mogu predstavljati eventualni disciplinski prekršaj.

Javna je tajna da je Konakovićev NiP sarajevski MUP stavio pod svoju punu kontrolu. Ministar je njihov odani čovjek, "Facebook samohvalisavac" Admir Katica, dok Selimović ostaje komesar, što je i logično, sve dok izvršava njihove naredbe, kao što je uostalom i jučerašnja press konferencija, gdje je čitao materijal koji kao da je pisan u stranačkoj centrali. 

Međutim, NiP-ovcima nedostaje da ovladaju i pravosuđem u Kantonu Sarajevo, kako bi sve nepodobne policija koju kontrolišu hapsila, a njihovi tužioci i sudije procesuirali i osuđivali.

VEZANI TEKST - Selimović drugu godinu zaredom neocijenjen, ne radi dobro, ali zasad ostaje komesar policije KS

Podsjetimo, Nezavisni odbor je u proteklih nekoliko godina smijenio dva policijska komesara. Vahida Ćosića, između ostalog, prema ocjeni Nezavisnog odbora, zbog neodržavanja redovnih kolegija sa načelnicima PU, da je davao pogrešne i netačne podatke različitim organima zaduženim za sigurnost i krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela, da je često bio neinformisan o pojedinim aktivnostima u kriznim situacijama, da u nekoliko slučajeva nije tražio provođenje unutrašnje istrage...

Mevludina Halilovića smijenili su na dan kada su sarajevski policijaci kojima je rukovodio uspjeli ubiti četverostrukog ubicu Edina Gačića. Umjesto pohvala, Haliloviću su radili iza leđa, te kao osnov za smjenu našli da je njegov Izvještaj o radu za 2018. godinu dobio ocjenu - ne zadovoljava. Nakon toga, podršku smijenjenom komesaru uputio je cijeli menadžment Uprave policije, a policajci koji su u znak podrške okupili se ispred zgrade Vlade KS bili su izloženi progonu i saslušanjima na disciplinskoj komisiji. 

Haliloviću se također kao jedan od razloga za smjenu uzimao i moralni aspekt, odnosno zašto nije podnio ostavku nakon ubistva sarajevskih policajaca, dok Selimoviću koji je u to vrijeme bio načelnik PU Novi Grad i nadređeni Davoru Vujinoviću i Adisu Šehoviću, niko nije zatražio ostavku niti ga je prozvao zbog ovog slučaja. Iako se ubistvo 26. oktobra 2018. godine dogodilo na području policijske uprave kojom je rukovodio, Selimović nikada nije zatražio da Unutrašnja kontrola provjeri šta se sve događalo kobne večeri. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.