Sarajevski policijski komesar Nusret Selimović hitno je otišao u Državnu agenciju za istrage i zaštitu, pokušavajući ubijediti čelnike SIPA-e da slučaj ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, umjesto Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, povjere državnom tužiocu Dubravku Čampari, piše Istraga.ba. 

Prvi ljudi SIPA-e odbili su Selimovićev prijedlog. Oni su već ranije, preko EUROPOL-a, od Francuske uspjeli pribaviti operativne informacije koje su bile bitne za ovaj slučaj. U pitanju su bile komunikacije koje su kriminalci širom svijeta vodili putem aplikacije Sky Ecc. Tu kanadsku aplikaciju uspjeli su sredinom prošle godine razbiti francuski i nizozemski istražitelji. Na zamolbu bh. policijskih agencija utvrdili su da su Sky koristili i kriminalci iz BiH.

VEZANI TEKST - Zet odbjeglog Milomira Savčića prvoosumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca?

Jedan od njih je Aleksandar Macan. Poruke koje je razmjenjivao putem ove aplikacije upućivale su na zaključak da je upravo on 26. oktobra 2018. godine bio u Geteovoj ulici, na Alipašinom Polju kada su ubijeni policajci Šehović i Vujinović. Na osnovu operativnih informacija dobijenih putem EUROPOL-a, pripadnici SIPA-e su počeli sklapati mozaik. Svoja saznanja dostavili su kantonalnim tužiocima iz Sarajeva i stvari su se poklopile. Na jednom predmetu pronađenom na mjestu ubistva policajaca pronađen je i izolovan DNK-a. Pripadao je Aleksandru Macanu sa Pala, automafijašu čija je supruga bila službenica u MUP-u Republike Srpske, a čiji je punac Milomir Savčić, optuženik za genocid u Srebrenici. 

Nusret Selimović je kao policijski komesar posljednjih dvadesetak dana imao niz sastanaka na kojima je panično pokušavao ubijediti čelnike SIPA-e da ovaj predmet predaju državnom tužiocu Dubravku Čampari. I sam tužilac Čampara je išao na jedan od sastanaka u SIPA-u. No, čelnici SIPA-e i Tužilaštva BiH, predvođeni v.d. glavnog tužioca Milankom Kajganićem su odbili "oteti" predmet kantonalnim tužiocima. Predmet je ostao u nadležnosti Tužilaštva Kantona Sarajevo i postupajuće tužiteljice su, u skladu s procedurama, od MUP-a Kantona Sarajevo zatražile operativne informacije o adresama stanova i vikendica osumnjičenih, kako bi se od nadležnog suda mogle tražiti naredbe za pretres. No, MUP Kantona Sarajevo nije odgovarao.

Deset dana MUP Kantona Sarajevo nije dostavio informacije o adresama, koje se, inače, mogu saznati i obezbijediti za manje od 24 sata, potvrdila su za Istragu tri izvora uključena u ovaj slučaj. Zbog toga Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije moglo zatražiti izdavanje sudskih naredbi za pretrese i kasnilo se s realizacijom policijske akcije. Na kraju je Tužilaštvo adrese osumnjičenih zatražilo od SIPA-e, koja je odmah postupila po zahtjevu i dostavila sve potrebne podatke. MUP Kantona Sarajevo nikada se nije oglasio po tom pitanju.

VEZANI TEKST - Troje na saslušanju u SIPA-i zbog ubistva sarajevskih policajaca, nađena veća količina oružja

Nakon što je SIPA dostavila potrebne informacije, Tužilaštvo KS je zatražilo i dobilo sudske naredbe za pretrese na Palama. No, noć uoči policijske akcije, na portalu Raport objavljena je vijest da su identificirane ubice sarajevskih policajaca te da će uskoro biti hapšenje na Palama. Kriminalci su indirektno upozoreni.

Kada su pripadnici SIPA-e u četvrtak u zoru došli u ulicu Alekse Šantića na broju 1A nisu pronašli osumnjičenog Aleksandra Macana. Policija je već ranije imala informaciju da je osumnjičeni već nekoliko mjeseci u Španiji. No, ono što se tražilo bili su kriptovani telefoni, koji bi se mogli povezati sa aplikacijom Sky ECC i komunikacijom koju je pronašla francuska policija. U vikendici ove porodice su pronađene automatske puške, ali prije vještačenja se ne može konstatirati da li je to oružje korišteno prilikom ubistva dvojice policajaca u Sarajevu.