open-navfaktor-logo
search
Odgovorili ministru
NO Sarajevogasa najavljuje krivičnu prijavu protiv Bečarevića: U opasnost doveo održavanje gasnog sistema
Nadzorni odbor Sarajevogasa odgovorio je ministru komunalne privrede, insfrastrukture, prostornog uređenja i zaštite Kantona Sarajevo Almiru Bečareviću u vezi sa imenovanjem vršioca dužnosti ovog preduzeća nakon što je direktor Edis Baković 25. jula podnio ostavku.
28.07.2023. u 21:56
get url
text

Bečarević je tražio od NO Sarajevogasa da objavi na osnovu kojih kriterija i od koga su dobili ime za imenovanje v. d. direktora. Upitao je da li je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Marjanović ili neki drugi zastupnik dostavio ime za v.d. direktora Sarajevogasa.

VEZANI TEKST - Bečarević upitao NO Sarajevogasa: Je li Marjanović dostavio ime za v. d. direktora ili neki drugi zastupnik?

Odgovorili su mu iz Nadzornog odbora Sarajevogasa.

- Prije svega nam dozvolite da vam skrenemo pažnju na činjenicu da nije praksa o ovim stvarima raspravljati putem medija već službenim putem. Međutim, to je nešto što vi očigledno ne razumijete jer ste željni pažnje, bilo da se radi o gašenju plamena na Vracama, bilo da se radi o izmjenama Uprava.

Ali, za početak se osvrnimo na to da niste bili obaviješteni. Sami ste napisali da jeste, a dozvolite nam da vam osvježimo pamćenje. Nadzorni odbor je na sjednici održanoj dana 25. 07. 2023. godine prihvatio ostavku direktora Edisa Bakovića i imenovao vršioca dužnosti u skladu s procedurom propisanom Statutom preduzeća - naveli su i dodali:

- Ostavka direktora i donesene odluke o razrješenju direktora i imenovanju v.d. direktora su putem sekretara preduzeća dostavljene resornom ministarstvu dan nakon održane sjednice, tako da je nadležno ministarstvo bilo apsolutno upoznato o provednoj proceduri. Ukoliko i dalje smatrate da niste bili obaviješteni, predlažemo da to provjerite sa svojim protokolom.

Jeste li vi ministar Sarajevogasa

Potom su se direktno obratili ministru Bečareviću.

- Smeta vam Bečareviću to što vas niko nije konsultovao o navedenoj proceduri. Dozvolite da vas i ovdje podsjetimo na Zakon o privrednim društvima FBiH i na nadležnosti Nadzornog odbora među kojima je i imenovanje i razrješenje Uprave preduzeća. S profesionalnog aspekta, direktor preduzeća prije svega treba da je menadžer sa širinom i vizijom upravljanja preduzećem, da zna raditi s ljudima.

Da li je to osobina koja vas krasi, vas koji upravljate (ili bi bar trebali) sa četiri resora, a bavite se imenovanjima u jednom preduzeću. Recite nam, jeste li vi ministar resora ili ministar Sarajevogasa?

Ministru Bečareviću su nadalje, "za njegovu informaciju", kazali i da se aktuelni direktor povukao iz ličnih razloga.

- To vam je itekako poznato, ali to nije dovoljno pa zbog ličnog i dugogodišnjeg animoziteta hoćete čovjeka dodatno i javno da maltretirate ili je ipak problem to što ste vi planirali nekoga na poziciji direktora, kao što ste planirali i za neke druge v.d. u toku svog dosadašnjeg mandata? - naveli su iz NO Sarajevogasa u odgovoru ministru.

Svi ostali navodi, kako ističu, se svode na rekla-kazala.

- To je postao vaš modus operandi, pa bi vas zamolili da ako već imate dokaze, da ih i obznanite pa da prepustimo nadležnim institucijama da rade svoj posao bez ometanja redovnog poslovanja preduzeća - naveli su.

A s ciljem transparentnosti prema građanima Kantona Sarajevo i korisnicima usluga, u nastavku su dali odgovor na ostala pitanja iz ministrovog dopisa.

- U skladu s članom 53. stav (2) važećeg Statuta preduzeća vršioca dužnosti člana Uprave imenuje Nadzorni odbor na period do šest mjeseci bez provođenja javnog konkursa. Prilikom imenovanja na poziciju v.d. direktora Nadzorni odbor je vodio računa da imenovana osoba ispunjava potrebne uvjete u pogledu stručne spreme i radnog iskustva, te je s imenovanim v.d. direktorom obavio razgovor i upoznao se sa stručnom spremom i kompetencijama kandidata za imenovanu poziciju. Kandidat ime višegodišnje iskustvo na poziciji direktora i ima osam godina iskustva u struci, kako se i zahtjeva Statutom preduzeća.

U toku mandata imenovanog v.d. direktora Nadzorni odbor će u skladu sa Statutom preduzeća raspisati javni konkurs, te će predložiti resornom ministru da u sastav Komisije za izbor i imenovanje direktora imenuje i predstavnika resornog ministarstva, kao i svaki prethodni put kada su se birali članovi organa preduzeća, kako bi se u tom pogledu osigurala potpuna transparentnost i informiranost resornog ministarstva - istakli su.

Nadzorni odbor, kako nastavljaju, nije izričito ograničio direktora u redovnom radu i poslovanju u toku otkaznog roka, osim što mu je nametnuo obavezu da informiše Nadzorni odbor i zatraži saglasnost (koja može biti data i putem e-maila) u poslovima koji su vanredne prirode, a sve u cilju zaštite radnika i preduzeća. Nametnuta obaveza Nadzornog odbora se, dodaju, ne razlikuje od ograničenja koja direktor ima u postupku prijema radnika, kada svaki put mora zatražiti saglasnost resornog ministarstva ili Vlade KS, bez obzira na to što mu to ne piše u sudskom registru.

Poništavanje odluka o prijemu radnika

- Paušalne i proizvoljne navode u vezi sa Marjanovićem Nadzorni odbor ne želi komentarisati. Ovim putem koristimo priliku da "odgovorimo" i na neka nepostavljena, ali jako interesantna pitanja:

Resorni ministar Almir Bečarević je već poništavao odluke o prijemu radnika zbog neslaganja s rukovodstvom KJKP Sarajevogas d.o.o nanoseći štetu poslovnim procesima u preduzeću. Izjava koju je dao sama svjedoči o tome. KJKP Sarajevogas d.o.o je više puta tražio saglasnost za prijem potrebnih radnika, na šta se resorni ministar često oglušio. Zbog toga već pojedini procesi u preduzeću jedva funkcionišu. Navod ministra Bečarevića "da je imao ponudu da doda koga želi za prijem radnika" je tačna, ali u konkektsu proširenja broja saglasnosti jer je i posljednji zahtjev samoinicijativno reducirao - naglasili su u odgovoru.

U svojim medijskim istupima Bečarević je, dodali su, isticao kako je spriječio nova zapošljavanja u KJKP Sarajevogas čime je uštedio milionski iznos kompaniji.

- Žargonom slavnog Olivera Mlakara, tačno ali neprecizno ministre. Navedena zapošljavanja su se odnosila na produženje ugovora aktuelnim uposlenicima KJKP Sarajevogas čiji su ugovori o radu bili na godinu dana zbog moratorijuma o zapošljavanju. U prijevodu, ministar Bečarević je desetkovao najznačajniju energetsku kompaniju u Kantonu Sarajevo te u opasnost doveo održavanje čitavog gasnog sistema KJKP Sarajevogas d.o.o što predstavlja direktnu prijetnju za privredu, imovinu, ali i zdravlje građana koji svakodnevno koriste prirodni gas.

Nadzorni odbor KJKP Sarajevogas će već na narednoj sjednici razmatrati pokretanje krivičnog postupka protiv ministra Bečarevića, zbog nemara i ometanja u radu i vršenja tekućih poslovnih aktivnosti, za šta postoje akti koji su stigli iz resornog ministarstva s njegovim svojeručnim potpisom. Na kraju, ipak smo pronašli jednu stvar oko koje se možemo složiti gospodine Bečareviću. Ovo što radite stvarno nije put za bolje okruženje, već je ovo put za nazad, a nazad… pa "nema nazad!" - zaključili su u odgovoru iz NO Sarajevogasa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.