open-navfaktor-logo
search
Očekuje se registracija
Novalić o vakcinama: Firme MGM Farm i Krajinagroup su odabrane zbog brzine nabavke i kriterija
Vlada Fedracije je na današnjoj sjednici u Mostaru razmotrila prijedlog ad hoc grupe za nabavku vakcina i odabrala dvije domaće firme kao prometnike i to MGM Farm iz Kaknja i Krajinagroup iz Banje Luke.
11.03.2021. u 13:44
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH odobrila nabavku vakcina Sputnik V, 100.000 doza stiže u naredni četvrtak!

- Ad hoc grupa je odradila svoj posao. Poslala je pisma na 40 adresa, a dobila odgovor od sedam-osam kompanija. Došle su četiri ponude. Zanimljivo da je cijena od svih sedam, ponuda bila 17 eura po dozi. Radi se o tržišnoj cijeni koja se iskristalisala. Izabrali smo dvije kompanije za vakcine Sputnik V, MGM Farm Kakanj koja najbrže može nabaviti vakcine, i tu je Krajinagroup iz Banje Luke. Prvi kontingent ne smije biti manji od 100.000 doza - rekao je Novalić danas u Mostaru.

Dodaje da se ne može nabaviti više od 350.000 doza i da će ugovor sa dobavljačima potpisati Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

- Prometnik da bi nam prodao vakcine mora uraditi registriraciju u Agenciji za lijekove BiH. Nas zanima registracija lijeka. Obje kompanije su ponudile Sputnik V, ušle su u naš izbor zbog brzine i kriterija. Najbolja je vakcina ona koja dođe prva, nije važno koja je vakcina - rekao je Novalić.

Osvrnuo se i na nabavku vakcina preko COVAX mehanizma, kazavši da ako bude potrebe, da će 14 miliona KM koliko su dali za nabavku vakcina, povući i iskoristiti za direktnu nabavku. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.