open-navfaktor-logo
search
Montirana optužnica
Novalića žele ukloniti jer je prepreka ruskim energetskim interesima, na Debevca se vrši pritisak
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i po svijetu. IFIMES jepripremio analizu aktualne političke situacije na Balkanu povodom aktualnih opasnosti, koje prijete napretku država regiona. Iz opširne analize "Balkan 2020:(T)ko ugrožava Balkan?" izdvajamo najzanimljivije dijelove.
28.12.2020. u 21:54
get url
text

- Primjer  Bosne i Hercegovine je najdrastičniji, ali je i slučaj Sjeverne Makedonije veoma važan. Republika Hrvatska, balkanska država, koja je u međuvremena primljena u EU i NATO je trenutno najveća kočnica i faktor ugrožavanja mira na Zapadnom  Balkanu, jer podržava separatističku ratnu politiku Hrvata u BiH preko Dragana Čovića (HDZBiH) i separatističku politiku Milorada Dodika (SNSD), bosanskog Srbina, koji se želi prikazati kao važan ruski igrač na Balkanu. Hrvatska blokira BiH i nizom obavještajnih podvala danas predstavlja značajan oslonac ruske politike u EU i svoju vanjsku politiku usklađuje sa Rusijom.

VEZANI TEKST - Lavrov u Hrvatskoj: Visoki predstavnik u BiH je anahronizam

Nedavna posjeta ministra vanjskih poslova Rusije Sergeya Lavrova bila je prilika, da hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman (HDZ) potpiše protokol o narednom dvogodišnjem periodu intenzivnijih konsultacija između dva ministarstva. Potvrda o usklađivanju politika bila je i izjava dvojice ministara, da Rusija i Hrvatska dijele isti stav prema Bosni i Hercegovini. Dakle, Hrvatska, koja je članica i EU i NATO dijeli prema BiH iste stavove kao i Rusija. Zoran Milanović (SDP) novi predsjednik Republike Hrvatske je preuzeo ulogu nacionalističke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u napadima na BiH, osoba koja se povezuje sa albanskom mafijom, koja je imala ulogu u njegovom dolasku na predsjedničku poziciju

Najtragičniji primjer je Bosna i Hercegovina, koja je trebala biti prva država sa područja bivše SFRJ, koja bi trebala postati članica EU i NATO. Danas ne postoji niti naznaka kada bi Bosna i Hercegovina mogla postati članica EU i NATO-a. Separatističke politike u i izvan BiH ponovo dovode BiH u fokus svjetske politike, upravo i najviše zahvaljujući indiferentnoj i licemjernoj politici EU.

U BiH se trenutno raspadaju dva stuba od tri stuba vlasti: izvršna i sudska vlast i u kojoj se montiranom optužnicom želi ukloniti Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, koji je prepreka ruskim energetskim interesima, kojem određeni krugovi unutar BiH i inostranstvu zamjeraju zbog saradnje i bliskosti sa SAD.

VEZANI TEKST - Medijski spektakl i pravosudna trakavica: Dokad će Tužilaštvo BiH zabavljati javnost slučajem "Respiratori"?

Nedavni početak gradnje Južne interkonekcije plinovoda BiH i Hrvatska pravcem Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik predstavlja dio Jonsko-Jadranskog projekta (IAP), koji smanjuje odnosno eliminira ovisnost od ruskog plina. Novalić, iako je jedan od najuspješnijih premijera Zapadnog Balkana, preko ruskih igrača u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH montirana mu je optužnica, koja će ipak na kraju razotkriti ruske igrače u pravosuđu BiH. Korumpirano Tužilaštvo BiH vrši pritiske i "ucjenjuje" predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, da potvrđuje montirane optužnice.

Međunarodni institut IFIMES je upozorio međunarodne zvaničnike, da je uveo monitoring nad pravosuđem u BiH, posebno nad Tužilaštvom i Sudom BiH te da se na predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca vrši snažan pritisak. Korumpirano Tužilaštvo BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće  (VSTV) moraju doživjeti promjene ne samo čelnih osoba. Čelna osoba Suda BiH Debevec ukoliko podrži montirane optužnice, posebno protiv premijera Federacije BiH Novalića, morat će biti smijenjen. Potrebno je sprovesti reformu cjelokupnog pravosudnog sistema u BiH, objavio je IFIMES. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.