open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Nove naredbe za FBiH: Kafane mogu raditi do ponoći, inspekcije da pojačaju rad
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, nakon pogoršanja epidemiološke situacije u FBiH, donio je danas nove naredbe i proporuke. Naredbe stupaju na snagu u nedjelju, a podrazumijevaju intenzivniji inspekcijski nadzor po ranije donesenim mjerama.
26.06.2020. u 20:45
get url
text

Krizni štab podsjeća da su preporuke za one koji ulaze u BiH ta za javni prijevoz, muzeje, galerije, kina, ugostiteljske objekte, vrtiće, hotele, trgovine, proslave i dalje na snazi.

- Naređuje se Federalnim upravama za inpekcijske poslove i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kao i inspekcijama organiziranim pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu, odnosno mjerodavnim općinskim i gradskim inspektorima da kontinuirano kontroliraju provođenje preporuka - navode iz Kriznog štaba.

Traži se od mjerodavnih uprava policije i mjerodavnih tužilaštava promptno postupanje po podnijetim krivičnim prijava koje sačine nadležne inspekcije.

Naređuje se kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva da u saradnji sa mjerodavnim kantonalnim ministarstvima osiguraju rad ugostiteljskih objekata na području kantona ne duže od 24.00 sati.

Također, naređuje se kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, da na temelju procjene COVID-19 epidemiološke situacije na području kantona, podnesu zahtjev mjerodavnim policijskim organima za zabranu održavanja svakog onog skupa za kojeg procijene da bi mogao ugroziti život i zdravlje ljudi.

Naređuje se kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva da u saradnji sa mjerodavnim kantonalnim ministarstvima osiguraju obustavu posjeta u ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju i smještaju starije osobe, kao i u drugim ustanovama na području kantona što uključuje i obustavu izlazaka štićenika iz ovih ustanova.

Dozvoljava se kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Danas donesene naredbe stupaju na snagu 28. juna, a bit će na snazi 14 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.