open-navfaktor-logo
search
Dvostruki aršini
Novinarima zabranjen pristup otvaranju državnog zatvora zbog COVID-19, zvanice se nisu pridržavale mjera
Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, odnosno državni zatvor, otvoren je danas u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu i prvi je zatvor na državnom nivou.
22.07.2020. u 11:32
get url
text

Ova institucija prve zatvorenike mogla bi primiti na jesen, ukoliko ne bude nepredviđenih problema, najavio je državni ministar pravde Josip Grubeša, koji je zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU-a u BiH Johannom Sattlerom svečano otvorio zatvorske prostorije.

Kompleks zatvora prostire se na 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik je površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima. Grubeša je naglasio da je otvaranje zatvora strateški prioritet Ministarstva i da je zadovoljan urađenim poslom, iako su projekt od početka pratili brojni problemi. No, istakao je, odgovoran angažman osoblja dao je rezultate.

- Nakon što zaposleni prođu obuku, očekujemo prijem prvih zatvorenika - rekao je Grubeša.

Sattler je poručio da efikasan rad državnog zatvora pomaže radu Suda i Tužilaštva BiH te doprinosi stabilnosti BiH.

- Generalna percepcija nekažnjivosti nanosi velike štete radu pravosuđa - naglasio je Sattler te dodao da je jasna važnost vladavine prava i da bez iskoraka na tome nema iskoraka ni na evropskom putu. Naglasio je i da je novac uložen u ovaj projekt bez sumnje otišao na pravu adresu.  

Realizacijom planiranog projekta BiH dobija zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Izgradnja je finansirana kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU-a iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je bila dva miliona eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ovim zatvorom će se značajno rasteretiti entitetski zatvorski kapaciteti i riješiti problem prebukiranosti. Prema sistematizaciji u državnom zatvoru će biti uposleno oko 280 radnika.

Otvaranje državnog zatvora upriličeno je uz ograničen pristup novinara zbog, kako je navedeno, poštivanja mjera u borbi protiv koronavirusa. Mogli su prisustvovati samo mediji u državnom vlasništvu, odnosno javni TV servisi i entitetske novinske agencije. No zvanice na ovom događaju tih se mjera, očito, nisu pridržavali jer su prisustvovali i pozirali bez maski. Bar je tako po onome što možemo vidjeti na fotografiji Federalne novinske agencije (Fena). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.