open-navfaktor-logo
search
Degradirajuće
NUBBiH: Novac Federalnog ministarstva kulture i sporta nedovoljan niti za trećinu mjesečne plaće
Federalno ministarstvo kulture i sporta je Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUBBiH) putem "Transfera za institucije nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu", dodijelilo 30.000 KM.
27.07.2023. u 18:13
get url
text

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine smatraju da navedeni iznos nije dovoljan niti za trećinu mjesečne plaće za njena 42 zaposlenika. 

- Iako je ovaj grant, između ostalog, formiran kako bi se podržalo sedam institucija kulture od značaja za BiH sa neriješenim pravnim i finansijskim statusom, finansijska sredstva koja se ovim institucijama dodjeljuju su najblaže rečeno degradirajuća. Povrh svega, od navedenih sedam institucija kulture sa neriješenim statusom, NUBBiH je dobila najmanji iznos - upozorili su iz NUBBiH.

VEZANI TEKST - Pitanja za Sanju Vlaisavljević: Otkad su privatne firme postale institucije nauke i kulture od značaja za BiH?

Također su naglasili kako su nezainteresovanost, nemar i pasivnost nadležnih doveli je do toga da se ta institucija već godinama bori za svoj opstanak ali nastavlja pružati usluge akademskoj i kulturnoj zajednici.

O svim navedenim i drugim problemima, kao i planovima u vezi sa pravnim i finansijskim statusom, pa i o smještaju NUBBiH će detaljnije govoriti na obilježavanju godišnjice granatiranja i spaljivanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine - Vijećnice 25./26. augusta 2023. godine, navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.