open-navfaktor-logo
search
Nije samo budžet BiH
O čemu su razgovarali HDZ, SNSD i Trojka: U život se vraća "zakon za zeta", Čović će pokušati riješiti akcize
AUTOR: M. R. S.
02.07.2024. u 13:59
get url
text
Sa sastanka u Mostaru
Sa sastanka u Mostaru
Jedina zvanična informacija koja je data nakon sastanka lidera vladajuće koalicije na državnom nivou, održanog jučer u Mostaru, jeste da će u četvrtak na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine biti usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu i da će u bh. Parlamentu biti usvajan po hitnoj proceduri.
O tome šta su još dogovorili na sastanku više ni riječi. Javnosti se nakon sastanka obratio samo Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i domaćin sastanka održanog s partnerima iz SNSD-a i Trojke (SDP, NiP i Naša stranka).
- Potpisani zaključak se odnosi na budžet i nekoliko stvari koje trebaju zajednički uraditi u narednih mjesec dana – rekao je Čović i dodao da se to odnosi na ekonomska pitanja. I to je sve što nam je kazao Čović.
No poznato je da je budžet blokirao SNSD preko svog ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Razlog je raspodjela 800 miliona KM od akciza, putarina, Elektroprijenosa BiH, Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). SNSD želi da RS dobije više novca u ovoj raspodjeli, na štetu FBiH.
Postavlja se pitanje, ako je dogovoreno usvajanje budžeta, šta će sada Trojka dati zauzvrat.
Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili, dogovoreno je da će Čović u narednih 30 dana pokušati naći rješenje da se podijeli upravo novac od akciza i od Elektroprijenosa BiH.
- Taj novac treba svima. Čović je na sebe preuzeo tu obavezu da proba riješiti to pitanje – rekao nam je sagovornik.
Nije jasno s kim će Čović tačno ovo rješavati. Ono što je rečeno jeste da se treba dogovoriti ko će "dati" novog predsjednika Upravnog odbora Elektroprijenosa BiH s obzirom na to da je istekao mandat starom Upravnom odboru, a nakon tog imenovanja treba ići imenovanje direktora pa daljnje procedure do raspodjele novca.
Novac od RAK-a je, kažu, podijeljen. Od 62 miliona KM, za RS ide 16 miliona KM.
O tome je neku izjavu dao Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH, koji je kazao da je svima važno da novac koji leži bude raspoređen, ali u skladu sa zakonima i za razvojne projekte, te da se taj novac troši ustaljenom formulom i uz ranije definirane procente.
Na sastanku vladajuće koalicije jučer je razgovarano i o tome da idu u proceduru izmjene nekih zakona koje stoje u Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine kod ministra Edina Forte, inače lidera Naše stranke.
U pitanju je čuveni, u parlamentarnim klupama nazvani, "zakon za zeta", odnosno izmjene i dopune Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) kojim se, između ostalog, ukida ograničenje mandata rukovodstvu BHANSA-e na čijem je čelu Davorin Primorac, igrom slučaja zet Dragana Čovića.
Ovaj zakon je usvojen po hitnom postupku u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovne, ali je odbijen u Zastupničkom domu. Kako će ga Forto oživjeti, nije poznato, ali je potvrđeno da će ići ukidanje ograničenja mandata jer je to, ističu, preporuka Evropske komisije za ovu oblast, aviosaobraćaj.
Također, na sastanku je bilo riječi o promjeni zakona kako bi se u budućnosti omogućilo uspostavljanje saobraćaja, između ostalog, na aerodromu u Trebinju, za šta je posebno zainteresiran predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ali i aerodroma u Bihaću.
Za ove zakonske promjene, tvrde nam sagovornici, nije bilo "čvrstog dogovora" u smislu da je nešto potpisano, za razilku od dogovora o usvajanju budžeta na koji su stavljeni inicijali lidera stranaka.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.