open-navfaktor-logo
search
Formirane liste kandidata
Obavljeni razgovori sa sudijama i tužiocima, VSTV o federalnom USKOK-u u aprilu
Konkurs za popunjavanje pozicija pri posebnim odjelima otvoren je 25. decembra prošle godine i trajao je do 9. januara.
Autor: A.G.-Z.
19.03.2024. u 13:42
get url
text
FOTO: Faktor
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) obavilo je razgovore sa sudijama i tužiocima koji bi trebali raditi pri posebnim odjelima Federalnog tužilaštva FBiH i Vrhovnog suda FBiH, odnosno takozvanom federalnom USKOK-u.  
- Formirane su liste kandidata koji su prešli bodovni prag i koji mogu ići u proceduru koja podrazumijeva traženje dodatnih podataka o njihovom radnom angažmanu od institucija u kojima rade te institucija neposredno višeg stepena, nakon čega će biti formirane rang-liste.
Postoji mogućnost da će VSTV ovo pitanje razmotriti na sjednici u aprilu - kazali su za Faktor iz VSTV-a.
Navode da je početak rada navedenih pravosudnih institucija teško procijeniti.
- Naime, nakon što određena osoba bude imenovana na navedene pozicije, potrebno je da protekne rok za odlučivanje Suda BiH po eventualno pokrenutim tužbama drugih kandidata te da se okonča postupak dodatnih provjera - kazali su.
Konkurs za popunjavanje pozicija pri posebnim odjelima otvoren je 25. decembra prošle godine i trajao je do 9. januara.
Premijer FBiH Nermin Nikšić nedavno je najavio kako će sjedište posebnih odjela Tužilaštva FBiH i Vrhovnog suda najvjerovatnije biti u sadašnjem hotelu Walter.
Federalna vlada je 2022. usvojila akcijski plan za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH koji je predviđao formiranje posebnih odjela - jedan unutar Tužilaštva FBiH, a drugi unutar Vrhovnog suda FBiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.