open-navfaktor-logo
search
Kalinovik
Obilježavanje 28. godišnjice stradanja civila: Od 122 ubijena Bošnjaka do sada su pronađeni posmrtni ostaci 80 osoba
Nizom prigodnih sadržaja u organizaciji Udruženja članova porodica nestalih osoba s područja općine Kalinovik "Istina-Kalinovik '92" u nedjelju, 21. juna bit će obilježena 28. godišnjice stradanja civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti u Kalinoviku.
20.06.2020. u 19:33
get url
text

Tim povodom, planirani su - obilazak nekadašnjih logora, mjesta tortura i ubijanja na području općine Kalinovik, te polaganje cvijeća i odavanje počasti žrtvama.

- Članovi porodica ubijenih i nestalih kao i preživjeli logoraši kalinovačkih logora obilježavanje 28. tužne godišnjice dočekuju s velikim ogorčenjem zbog neprivođenja pravdi preostalih ratnih zločinaca iz Kalinovika, kao i zbog neodgovornog ponašanja tužilaštava za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Srbiji - navodi Udruženje Istina-Kalinovik '92 u saopćenju za javnost.

Iz tog udruženja, istovremeno, podsjećaju da je Sud BiH pravosnažnim presudama za zločine u Kalinoviku izrekao 57 godina zatvora, dok je Haški tribunal (ICTY) za zločine u Kalinoviku i Foči osudio Dragoslava Kunarca, Žagu na 28 godina zatvora.

- Prema programu obilježavanja tužne godišnjice, počast stradalima počet će polaganjem cvijeća na prijevoju Rogoj, zatim isred Osnovne škole 'Kalinovik', koja je tokom minulog rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca. U logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena je silovano, ponižavano i mučeno , navodi se u saopćenju.

Kako se navodi, bit će, također, odata počast i položeno cvijeće u zloglasnom logoru iz kojeg je odvedeno i ubijeno 86 muškaraca, zatim na lokalitetu Mehka brda, gdje je ubijeno 17 civila, a potom kod štale Tuzlaka u selu Ratine općina Foča, gdje je strijeljano 25 muškaraca, koji su nakon toga spaljeni, te na lokalitetu Tuneli-Miljevina, gdje je ubijeno 37 muškaraca.

Od ukupno 122 ubijena Bošnjaka u Kalinoviku do sada su pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci 80 osoba, a još se traga za 42 osobe bošnjačke nacionalnosti.

Prijevoz za sudionike obilježavanja 28. godišnjice stradanja civilnog stanovništva osiguran je sa Terminala "Ilidža" (Sarajevo) s polaskom u nedjelju, 21. juna u osam sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.