open-navfaktor-logo
search
Praznik
Obilježen Dan državnosti BiH u Mostaru: Nastaviti izgradnju BiH na temeljima na kojima je stvorena
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti palim borcima u srijedu na Partizanskom spomen obilježju i na Šehitlucima u Mostaru obilježen je Dan Državnosti BiH.
25.11.2020. u 13:01
get url
text

Tom prilikom predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago čestitajući svim građanima BiH Dan državnosti poručio je kako "trebamo svoju državu izgrađivati na principima i na svemu onome što danas imaju savremene i moderne evropske države, a to je prije svega antifašizam, odnosno sloboda i jednakost svih građana, a u BiH i svih naroda".

Podsjetio je kako je na današnji dan 1943. godine na zajedanju ZAVNOBiH-a potvrđena državnost BiH i da su stvoreni preduvjeti da BiH kao federalna jedinica kasnije nastavlja svoj razvoj i sve ostalo u bivšoj Jugoslaviji.

- Mi kao ljudi koji nastavljamo tradicije antifašizma smo dužni osigurati da na temeljima na kojima je stvorena BiH, odnosno potvrđena državnost BiH na zasjedanju ZAVNOBiH-a, nastavimo izgradnju BiH s ciljem približavanja BiH Evropskoj uniji – istaknuo je Špago.

Po njegovim riječima, sve ono što su zaključci i odluke ZAVNOBiH-a su proevropske vrijednosti koje se moraju baštiniti.

- Nažalost i danas imamo politike i ljude koji su proevropljani, a ne priznaju ono na čemu se zasniva današnja Evropa, a to je prije svega antifašizam – ocijenio je Špago.

Inače, cvijeće su položile brojne delegacije među kojima i delegacija Skupštine HNK, zatim Parlamenta Federacije BiH na čelu s Edinom Mušićem, delegacija Vlade HNK na čelu s ministrom obrazovanja Rašidom Hadžovićem i ministrom finansija Adnanom Faladžićem, delegacija JOB-a Mostar, potom Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar itd.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.