open-navfaktor-logo
search
93 godina zatvora za zločine
Obilježena 32. godišnjica stradanja bošnjačkih civila u Kalinoviku: Tamo su još murali Ratka Mladića
AUTOR: Fena
23.06.2024. u 15:32
get url
text
Arhivska fotografija
Arhivska fotografija
Više od 200 članova Udruženja porodica nestalih osoba s područja općine Kalinovik "Istina-Kalinovik '92" danas je obilježilo 32. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti u toj općini.
Predsjednik udruženja Samir Vranović izjavio je za Fenu da im je cilj skrenuti pažnju javnosti na potrebnu pomoć u traženju nestalih, ali i Tužilaštva BiH kako bi pokrenulo istragu protiv odgovornih za neuklanjanje murala i spomenika Ratku Mladiću u Kalinoviku.
Dodao je da nailaze na velike opstrukcije u tom procesu od organa Opštine Kalinovik i da će nastaviti upozoravati sve relevantne institucije da to neće tolerisati.
Vranović je podsjetio da se još uvijek traga za posmrtnim ostacima 42 ubijene osobe, među kojima je i njegov otac, jer su premješteni iz primarne u sekundarnu grobnicu čija je lokacija još nepoznata.
Sud BiH pravosnažnim presudama za zločine u Kalinoviku osudio je Ratka Bundala na 22, Neđu Zeljaju na 15, Đorđislava Aškrabu na sedam, Novicu Tripkovića na sedam godina, Slavka Lalovića na pet godina i Dalibora Krstovića na devet godina zatvorske kazne.
Do sada je ukupno presuđeno 93 godina zatvora za zločine u Kalinoviku.
Također, Haški tribunal (ICTY) je za zločine u Kalinoviku i Foči osudio Dragoslava Kunarca Žagu na 28 godina zatvora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.