open-navfaktor-logo
search
Marijin Dvor
Obilježena 79-ta godišnjica ustaškog zločina: Po naredbi Luburića obješeno 55 građana Sarajeva
U noći s 27. na 28. mart 1945. godine u centru Sarajeva je obješeno 55 Sarajlija. Obješeni su po odluci ustaškog prijekog suda i Maksa Luburića
AUTOR: Autor: Anadolija
28.03.2024. u 15:40
get url
text
FOTO: Anadolija
Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR) u Općini Centar Sarajevo obilježili su 79-godišnjicu vješanja 55 građana Sarajeva, svirepog zločina kojeg je počinio ustaški režim NDH predvođen Maksom Luburićem.
U noći s 27. na 28. mart 1945. godine, na Marijin Dvoru u Sarajevu je obješeno 55 Sarajlija. Obješeni su po odluci ustaškog prijekog suda, to jeste ustaškog zločinca Maksa Luburića.
Kod spomenika ubijenim Sarajlijama ispred Filozofskog fakulteta okupili su se predstavnici udruženja antifašista NOR-a, ali i veliki broj srednjoškolaca koji su u okviru performansa pročitali imena 55 obješenih Sarajlija.
Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a u BiH Sead Đulić istakao je da ovom spomen-obilježje i sva takva mjesta posvećena važnim događajima iz prošlosti jako su važna za pamćenje, ali i nadahnuće za dalji rad i borbu protiv sljedbenika zločinaca.
- Kultura sjećanja je nešto što nas obavezuje radi budućnosti. Ona nije zbog prošlosti. Prošlost je nadahnuće, ali mi moramo da danas ne razmišljamo o 1945. godini kada se desio ovaj zločin, već se moramo nadahnuti i razmišljati o 2045. godini. Zato je bitno da su mladi ljudi ovdje jer dio njih će krenuti svojim kućama ili u svoje ulice ili škole koje nose imena sljedbenika ili saradnika onih koji su ubili i objesili ovih 55 antifašista. Zato je važno, a danas je osnovna poruka da moramo krenuti odlučnije u obračun sa neofašizmom i fašističkim naslijeđem koje buja - kazao je Đulić.
Ističući da je sljedbenika neofašizma znatno manje nego antifašista, ali da su bahatiji i glasniji jer su ušli i u sistem vlasti, Đulić je kazao da je ovakav skup prilika za nadahnuće da se formira masovni antifašistički front i krene u borbu protiv zla.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.