open-navfaktor-logo
search
Burno u Banovićima
Objavljen snimak na kojem bivši vijećnik SDA priča o kontaktima s Kukićem: Snimao me Gutić, sve je montirano
Na Facebooku se pojavio snimak na kojem bivši član Stranke demokratske akcije (SDA) i općinski vijećnik u Banovićima Nermin Kovačević razgovara o kontaktima s predsjednikom Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsadom Kukićem. Ovaj snimak bio je povod za krivičnu prijavu koju je načelnik Banovića Bego Gutić podnio protiv Kovačevića i Adnana Okanovića, nakon što su odlučili da podrže većinu u Banovićima koju prevodi PDA i tako promijenili odnos snaga u Općinskom vijeću u korist stranke Mirsada Kukića.
26.09.2023. u 15:31
get url
text

- I onda poče malo tamo obavještajne službe ovako onako, poče mi provlačiti kroz uši. Imaš nelegalnih radnji. Ako hoćeš da pričamo sad otvoreno, kao da te zaštitim, možeš nadrljati. I tako priča znaš, obavještajna, vako-nako, podaci prisluškivanja ovo-ono i kao sugeriše meni da me ima u džepu. Ako me imaš, evo javi mi danas, sutra, večeras, donesi konkretno, uslovi me, i je...., rekoh i tebe i Begu, da izvineš, ja ću dati ostavke i harvajte se vas dvojica - kaže, između ostalog, Kovačević na snimku.

Općinsko vijeće Banovići trenutno je u blokadi. Novu većinu čini 11 PDA-ovih vijećnika, bivši SDA-ovci Kovačević i Okanović i jedan vijećnik Naroda i pravde (NiP). S formiranjem nove većine krajem juna, upućena je inicijativa o opozivu načelnika Bege Gutića iz SDA, a 14 vijećnika samoinicijativno su održali tri vanredne sjednice Općinskog vijeća, na kojima je referendum za opoziv Gutića zakazan za 3. august, potom je odgođen za 3. septembar, a nakon toga prolongiran za 1. oktobar. Međutim, te sjednice su održane bez Stručne službe Vijeća, pa nisu ovjerene pečatom i ne mogu biti provedene. S druge strane, spomenutih 14 vijećnika ne dolazi na sjednice koje zakazuje predsjedavajući Robert Lapčević iz SDA, pa na tim sjednicama nema kvoruma te se ne mogu održati.

Kovačević kaže da se radi o razgovoru koji je vodio s Begom Gutićem sredinom juna te da je mnogo toga što je rečeno isječeno.

- Povodom tog snimka sam bio pozvan u MUP Tuzlanskog kantona, po nalogu Tužilaštva TK. Tamo sam rekao da ne sporim da snimak postoji, ali je vješto montiran, što se i može čuti. Razgovarali smo sat i po, a snimak traje pet i po minuta. Tada sam postavio pitanje zašto mislite da PDA traži sugovornike kod vijećnika SDA i drugih vijećnika. Osjetili su da nešto ne štima, što se kasnije i pokazalo, jer smo Adnan Okanović i ja odlučili da ne sudjelujemo u politici koju kreira Bego Gutić - kaže Kovačević.

To je autokratska politika, dodaje Kovačević, koju treba da vodi samo on (Gutić, op. a.), a mi samo da mašemo rukama.

- Istu večer mi je jedan stranački kolega rekao da sam sniman od Bege Gutića. To je meni dodatno izazvalo gnjev i tada sam intenzivno započeo razgovor sa PDA i usaglasili smo stavove. Kolega Okanović i ja smo napravili nezavisni klub, jer mislimo da politika treba da se vodi u tom pravcu - naveo je Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.