open-navfaktor-logo
search
PDA
Oblaci prekrili banovićko sunce: Kukiću mnogi okreću leđa, osipanje stranke se nastavlja
Kompletan Općinski odbor Stranke demokratske akcije u feburaru 2018. godine u Banovićima napustio je SDA predvođeni Mirsadom Kukićem, koji je ubrzo nakon toga osnovao novu političku stranku pod imenom Pokret demokratske akcije (PDA).
13.12.2022. u 20:01
get url
text

Na čelu ove lokalne stranke koja svoje djelovanje od osnivanja uglavnom bazira u Tuzlanskom kantonu je Elzina Pirić, a na mjesto predsjednice imenovana je nakon što je Mirsad Kukić odlučio podnijeti ostavku na to mjesto kada se našao na američkoj crnoj listi. Iako je zvanično podnio ostavku, jasno je da je Kukić i dalje taj koji u konačnici odlučuje o sudbini ove stranke.

To što je Kukić na američkoj crnoj listi nije ga spriječilo da se pojavljuje na predizbornim skupovima, sastancima sa koalicionim partnerima, konferencijama za medije i slično, a to očigledno nije smetalo ni liderima stranaka koji su PDA objeručke primili u koaliciju.

Iako je priča oko PDA krenula bajkovito i "sunčano" velikim kongresom i skupovima širom Tuzlanskog kantona, nije trebalo dugo vremena da "usijalo sunce iznad Banovića" prekriju oblaci. Odlasci i napuštanja članova PDA pratile su ovu stranku još od njenog osnivanja, a osipanje kadrova ove stranke svoj vrhunac doživjelo je nakon Općih izbora ove godine.

Lavinu je još u februaru ove godine pokrenula Jasmina Lugavić, tadašnja zastupnica u Skupštini TK koja je podržala SDA prije nego što je oboren saziv kantonalne vlade koju je predvodio SDP-ov premijer Kadrija Hodžić. Nedugo nakon toga stranku je napustio biznismen i vlasnik Fudbalskog kluba Tuzla City Azmir Husić, koji je u stranci bio još od njenog osnivanja.

VEZANI TEKST - Organizacije PDA iz Srebrenika i Sapne vratile se u SDA

Osipanje kadrova eskaliralo je nakon održanih izbora. Senad Alić, zastupnik u Skupštini TK s najdužim stažom, koji je kao kandidat PDA dobio novi mandat, odlučio je podržati SDA u formiranju parlamentarne većine u ovom kantonu, a isto to je učinio i Jakub Suljkanović.

Kako bi izvršili pritisak na ovaj dvojac koji je u TK odlučio podržati SDA, manji broj članova PDA, koje je Elzina Pirić pokušala predstaviti samo kao "građane" išao je toliko daleko da su odlučili napraviti protest ispred kuće Jakuba Suljkanovića. Međutim, nakon odlaska Suljkanovića i Alića, veliki broj članova iz Sapne, Srebrenika i Gradačca napustio je ovu stranku. Stranku je napustio i načelnik Kladnja Jusuf Čavkunović.

Predsjednica ove stranke Elzina Pirić pozvala je čak i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da reaguje i sankcionira "preletače".

Veliki broj članova PDA koji je u skorijem periodu napustio ovu stranku vratio se u SDA.

PDA u ovom momentu ima Elzinu Pirić kao zastupnicu u Parlamentu Federacije BiH te Lejlu Ćebić-Đerzić u Skupštini TK. Od osnivanja PDA prošla su dva izborna ciklusa, a PDA je od stranke koja ima državnog zastupnika i upravlja najmnoguljudnijim kantonom, došla na to da ima jednu federalnu, jednu kantonalnu zastupnicu i jednog zastupnika u Posavskom kantonu koji je pod upitnikom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.