open-navfaktor-logo
search
Padaju teške riječi u Banjoj Luci
Obračun Dodika i Vukanovića u NSRS-u: "Patološki lažov, izmišlja zbog selfija, štetočina..."
AUTOR: B. S.
02.07.2024. u 16:27
get url
text
Zastupnici NSRS-a raspravljaju danas o deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru 8. juna u Beogradu.
Sjednici prisustvuje i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je u uvodnoj raspravi govorio da dan RS ostaje 9. januar i da se radi o historijski važnom dokumentu, kao i da je to odgovor onima koji su, kako je rekao, pokušali da razdvoje Srbe i da ih usmjere prema Sarajevu, a ne prema Beogradu.
Međutim, nije dugo trebalo da se zastupnička rasprava pretvori u otvoren verbalni okršaj Dodika i šefa Kluba zastupnika Za pravdu i red Nebojše Vukanovića.
Dodik se obrušio na Vukanovića koji je tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda kritikovao ovaj dokument i ocijenio da je u suprotnosti sa informacijom o "mirnom razdruživanju" koja je predložena za posebnu sjednicu NSRS-a.
- Masu laži iznesenih ovdje je teško trpiti. Njegova namjera je da baci ljagu na ovaj dan u kojem usvajamo deklaraciju. Samo on vidi haos, on bi stalno lagao i izmišljao, on je jedan patološki lažovčina... Da on sad izvali neki selfi, da on bude taj koji nešto zna. Sve što je rekao je usmjereno na to da on napravi pozu – rekao je Dodik Vukanoviću.
Odgovorio je Vukanoviću i na izjave kako je nekada napadao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a sada se grle.
- Mi smo to rasčistili. Ti ne možeš da rasčistiš ni sam sa sobom... Nekada je bilo i sa moje i sa strane Vučića riječi u prošlosti koje možda nisu bile ugodne – kazao je Dodik i rekao Vukanoviću kako ima "bolesnu sujetu" i da „po direktnom nalogu stranaca pokušava da digne galamu na ovoj sjednici NSRS“.
Dodik je podvukao da deklaraciju sa Svesrpksog naroda nije radila samo vlast u RS i Srbiji, nego da su iza nje stali i SPC i akademska zajednica.
- Niko nije smatrao da si ti vrijedan da te pita šta ti misliš o ovome – kazao je Dodik Vukanoviću.
Odgovorio je Vukanoviću i da mirno razdruživanje ne znači i secesiju.
- Ti vladaš tamo po FBiH zato te guraju tamo u medije, da bi mogao da pričaš svašta protiv RS. Ti samo pričaš o haosu, bez ikakve odgovornosti, ti si patološki lažov koji ne zna da stane. Da li je haos u RS, da ja to jedini ne vidim? O čemu pričaš? – rekao je Dodik.
Komentarisao je i ocjene kako baš njega „drže stranci“.
-Je*** tog američkog čovjeka koji na ovaj način pokazuje servilnost – odgovorio je Dodik Vukanoviću i rekao mu da je "ozbiljna politička i nacionalna štetočina".
Dodik se dotakao i dešavanja oko izbora delegata u Klubu Srba u Domu naroda PSBiH, tvrdeći i da je ranije SDA dobila svih sedam delegata, ocjenujući da je to bilo „podmentuto“ i da se navodno jedna kuglica držala u šaci dok su se ostale miješale.
Vukanović je kazao da ga ne mogu zaustaviti, nego samo likvidacijom.
- Ovo što ste dozvolili gospodinu Dodiku, ovakve riječi i uvrede...- započeo je Vukanović ali ga je predsjednik NSRS Nenad Stevandić prekinuo i oduzeo mu riječ do kraja ovog pretresa, a potom ga i udaljio sa sjednice.
- Nemojte se truditi da pravite zapaljivu atmosferu na ovoj tački dnevnog reda, tu je gospodin Dodik u pravu – rekao je Stevandić.
Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda ima 49 tačaka i usvojena je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i RS u okviru "Svesrpskog sabora" 8. juna u Beogradu.
U deklaraciji se, između ostalog, navodi da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu, kao i da sabor ne podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je krajem maja izglasana u Ujedinjenim nacijama.
- Pomenutom Rezolucijom izvršen je pokušaj kolektivnog okrivljavanja cijelog srpskog naroda, koji je neprihvatljiv i ne može biti sproveden u djelo – navodi se.
Jedna od tačaka koja je izazvala najviše polemike u RS je da je "Sretenje 15. februar Dan državnosti Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati".
- Svesrpski sabor očekuje da RS nastavi da obilježava 9. januar kao Dan nastanka RS i krsnu slavu - dodaje se.
Opozicione stranke tvrde da se deklaracijom briše 9. januar kao dan RS, a koji je osporio Ustavni sud BiH, dok vlast okupljena oko SNSD-a to odbacuje.
U tekstu se, između ostalog, navodi i da Sabor smatra "neprimjerenim" postavljanje visokog predstavnika u BiH suprotno Aneksu X Dejtonskog mirovnog sporazuma. Konstatuje da je Dejtonski sporazum "trajno i bitno narušen", te se pozivaju svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju.
Konstatuje se i da je RS zadovoljna visokim stepenom autonomije definisanim Dejtonskim sporazumom, kao i da može, u mjeri u kojoj ocijeni kao cjelishodno, da "aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.