open-navfaktor-logo
search
Opoziv načelnika
Obračun u Banovićima: Nova većina koju predvodi PDA sazvala sjednicu Vijeća, Gutić ih sve prijavio Tužilaštvu TK
Nova većina u Općinskom vijeću Banovići za sutra u 16 sati je sazvala vanrednu sjednicu, na kojoj planiraju izabrati novo rukovodstvo i usvojiti incijativu za pokretanje postupka opoziva općinskog načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA). S druge strane, Gutić je jučer uputio krivičnu prijavu protiv 14 vijećnika, na osnovu čijih potpisa je sjednica sazvana.
05.07.2023. u 16:00
get url
text
Radnički dom u Banovićima
Radnički dom u Banovićima

Podsjećamo, 14 vijećnika, od ukupno 25 koliko broji Općinsko vijeće Banovići, 26. juna uputilo je prijedlog za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o inicijativi za pokretanje postupka opoziva općinskog načelnika Bege Gutića. Nakon toga, 3. jula zasjedao je Kolegij Općinskog vijeća Banovići te odlučio da inicijativa za opoziv općinskog načelnika stavi na dnevni red naredne redovne sjednice Vijeća, a koja će se prema odluci Kolegija održati 11. avgusta 2023. godine.

Inače, većinu u Općinskom vijeću Banovići ranije je predvodila SDA i brojala je 13 ruku, a sve se promijenilo kada su dva vijećnika te stranke potpisali incijativu za opoziv načelnika Gutića.

- U skladu sa članom 59. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Banovići, presjedavajući Općinskog vijeća Banovići ili njegov zamjenik bili su dužni da sazovu sjednicu Općinskog vijeća u roku od sedam dana od dana podnošenja prijedloga, obzirom da se radi o vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Banovići hitnog karaktera. S obzirom da to nisu učinili grubo su prekršili odredbe člana 59. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Banovići - navodi se, između ostalog, u saopćenju nove većine koju čini 11 vijećnika Pokreta demokratske akcije, dva vijećnika Stranke demokratske akcije i jedan vijećnik Naroda i pravde.

Sifet Ikanović, vijećnik PDA, kaže da su zbog svega navedenog, 14 vijećnika Općinskog vijeća Banovići, u skladu sa članom 59. stav 3. Poslovnika o radu Općinskog vijeća sazvali drugu vanrednu sjednicu Općinskog vijeća za 6. juli ove godine sa početkom u 16.00 sati.

Načelnik Gutić smatra da je ovaj način sazivanja sjednice nelegalan s obzirom da je incijativa odlukom Kolegija Vijeća, već stavljena na dnevni red naredne redovcne sjednice zakazane za 11. avgust.

- Obzirom na nelegalno i nezakonito sazivanje vanredne sjednice Općinskog vijeća Banovići, kao općinski načelnik uputio sam krivičnu prijavu protiv 14 vijećnika Kantonalnom tužilaštvu TK zbog grubog kršenja Zakona o principima lokalne samouprave, Statuta općine Banovići i Poslovnika o radu Općinskog vijeća Banovići, i to zbog zloupotrebe položaja - naveo je Gutić u svom saopćenju.

Krivična prijava koju je uputio Gutić

Ikanović, pak, kaže da je poziv za sjednicu svim vijećnicima upućen poštom, lično na adresu putem protokola te elektronskom poštom, ali da vijećnici SDA nisu željeli primiti pozive. Ipak, dodaje da će se nova većina sutra pojaviti u prostorijama Radničkog doma Banovići, odnosno na mjestu održavanja sjednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.