open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Beogradu
O'Brien s Vučićem razgovarao o rezoluciji u Srebrenici: Moramo se suočiti s istinom
Rezolucijom bi se 11. juli proglasio međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici
AUTOR: Autor: Anadolija
20.04.2024. u 12:05
get url
text
O'Brien i Vučić
O'Brien i Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i euroazijske poslove State departmenta Jamesom O'Brienom.
Sastanak je održan jutros u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije u Beogradu, a nakon susreta O'Brien je rekao da je s Vučićem, između ostalog, razgovarao o predstojećoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) o Rezoluciji u Srebrenici. Rezolucijom bi se 11. juli proglasio međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.
-Morate da znate da je i u mojoj zemlji bilo mnogo razgovora o našoj istoriji i o istoriji koja utiče na zemlje u okruženju, kao i u drugim dijelovima svijeta, posebno u Srebrenici. Bio sam mladi advokat, radio na istraživanju ratnih zločina.
Bio sam dio onih koji su organizovali prva istraživanja ubistava u Srebrenici. To jeste zločin, ali mnogi počinioci su bili u istražnom postupku, osuđeni i tome služi sudski proces - rekao je O'Brien.
Rekao je da su s timom istražitelja, koji su "tražili istinu" tada bili i predstavnici Ujedinjenih nacija, ali i iz Srbije.
-To je ono što radimo i danas. Moramo da se suočimo sa istinom. Bili smo tada partneri i dalje treba da budemo partneri u tome. Osjećam da je glavna tema naših razgovora bila upravo to kako da budemo partneri i danas - rekao je američki zvaničnik.
Dodao je da SAD želi nastaviti partnerstvo sa Srbijom i da "granice igraju što manju ulogu".
Vučić je rekao da je bilateralna saradnja Srbije i SAD-a, i politička i ekonomska, sve bolja, ali da su po pitanjima Kosova, kao i po pitanju Srebrenice, stavovi dvije zemlje različiti.
-Što se tiče Kosova, u malo čemu smo saglasni. Saglasni smo u tome što je veoma važno da mora biti očuvani mir i stabilnost. I sa srpske strane, ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno i ozbiljno-  rekao je Vučić.
Zahvalio je O'Brienu na američkom stavu da je važno i da je izuzetno snažna obaveza koju Priština mora ispuniti - stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO).
Predsjednik Srbije je kazao da je tokom razgovora s američkim zvaničnikom izrazio zabrinutost zbog rezolucije o Srebrenici.
-Govorili smo o Srebrenici, dugo. Posebno sam zabrinut zbog toga. Znam kako će to da poremeti odnose u regionu. To je donijeto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar same BiH. To pitanje je protivpravno izmješteno iz Vijeća sigurnosti u Generalnu skupštinu- rekao je Vučić.
Dodao je da će se Srbija usprotiviti Ujedinjenim nacijama onoliko koliko može te je izrazio nadu da će buduće generacije koje će tu zemlju voditi u budućnosti manje "razočarenja imati" nego što, kako tvrdi, ima on.
-I nema šta, morat ćemo tu da se oslanjamo i na Amerikance i na sve druge naše partnere na Zapadu i na Istoku, da se ponosimo dalje svojim ekonomskim napretkom i svim drugim stvarima. Što se naše ekonomske saradnje tiče, mogu da kažem da je izuzetna - rekao je Vučić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.