open-navfaktor-logo
search
Kontrola prijevoznika
Od putnika će tražiti fiskalne račune
Na meti poreznih inspektora u narednom periodu bit će sva preduzeća koja prevoze putnike prema turističkim destinacima na području Federacije BiH. Osim što će se kontrolirati da li su putnicima izdati fiskalni računi za prijevoz, provjeravat će se i radno-pravni status i uplaćivanje doprinosa osoba koje obavljaju prijevoz putnika. 
21.08.2019. u 16:56
get url
text

Na meti poreznih inspektora u narednom periodu bit će sva preduzeća koja prevoze putnike prema turističkim destinacima na području Federacije BiH. Osim što će se kontrolirati da li su putnicima izdati fiskalni računi za prijevoz, provjeravat će se i radno-pravni status i uplaćivanje doprinosa osoba koje obavljaju prijevoz putnika. Akcija će se provoditi na način da će sva vozila koja prevoze putnike biti zaustavljena, potom će identificirati vozača, obaviti uvid u putne naloge, a od putnika će se tražiti fiskalni računi.

- Radi se o provjeri za uposlenike, da li su uredno prijavljeni kada je riječ o radnom odnosu i provjeri evidencije prometa. Prijevoznici nisu izuzeti, prema Zakonu o fiskalnim sistemima, od obaveze posjedovanja fiskalnog uređaja. Svi prevoznici koji vrše prevoz putnika u drumskom saobraćaju obveznici su fiskalizacije, a fiskalni uređaji moraju biti instalirani na mjestu gdje se vrši prodaja karata i na mjestu gdje se nalaze blagajne tih prevozničkih društava ili samostalnih poreznih obveznika - izjavio je Rešad Nurić iz Kantonalnog poreznog ureda Tuzla.

I željeznički promet je u obavezi izdati fiskalni račun. Prijevoznici ne moraju imati instalirane fiskalne uređaje u vozilu, ali moraju na mjestu gdje se izdaje karta.

- Oni su dužni za sav promet od karata koje prodaju, jednom dnevno sačiniti zbirni fiskalni račun i prenijeti podatke na server Porezne uprave - dodao je Nurić.

Nakon terenskih kontrola za očekivati je kontrole i u sjedištu firmi koje prevoze putnike.

- Vršit će se kontrola da li ima učesnika u transportu koji nisu porezno registrovani i ne posjeduju odobrenje za rad nadležnog organa, odnosno kako se popularno kaže 'rad na crno'.  Oni ne mogu vršiti i nisu ovlašteni da vrše tarnsport i slijedit će im zabrana rada sa svim onim elementima koji su propisani zakonom – dodao je Nurić.

Osim kontrole na svim saobraćajnicama u Tuzlanskom kantonu, porezni inspektori kontrolirat će i područje Aerodroma Tuzla.

- S obzirom da postoji dosta iznajmljivanja vozila za prevoz putnika i to ćemo kontrolisati, odnosno da li su oni koji iznajmljuju vozila registrovani poreski obveznici - kazao je Nurić.

Za kršenje Zakona o fiskalnim sistemima, preduzeća je moguće kazniti iznosom od dvije i po do 20 hiljada KM. Kazne za odgovorne osobe u firmi koja krši ovaj zakon iznose od jedne do tri hiljade, a za poduzetnike od tri do deset hiljada KM. Iz Porezne uprave podsjećaju i da su korisnici usluga dužni uzeti račun i sačuvati ga u krugu od dvadeset metara po napuštanju prodajnog mjesta. Ne urade li tako, mogli bi biti kažnjeni sa 50 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.