open-navfaktor-logo
search
Žalbeno ročište
Odbrana prvih ljudi Pravobranilaštva RS-a tvrdi: Krivica je relativna, oslobodite ih
Žalbeno ročište bivšem zamjeniku pravobranioca RS-a Mirku Stojčinoviću i pomoćniku pravobranioca Borislavu Jeličiću, a koji su nepravosnažno osuđeni na ukupno pet i po godina zatvora zbog višemilionske štete Gradu Banja Luka, održano je danas u Vrhovnom sudu RS-a.
26.11.2020. u 14:42
get url
text

Banjalučki Okružni sud je u februaru prošle godine Stojčinovića osudio na na četiri i po godine, a Jeličića na godinu dana zatvora zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja. Optužbe se odnose na predmete "Poljoprivredna škola", "Građa" i "Naš dom", čime je Gradu Banjaluka nanesena višemilionska šteta.

Optužnica je Stojičinovića teretila da je u predmetima "Građa" i "Naš dom" oštetio grad za oko 7,5 miliona KM, a da se u slučaju "Poljoprivredna škola" zajedno sa Jeličićem, a bez saglasnosti grada, odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje u vezi sa pravom raspolaganja nad nekretninama ukupne vrijednosti preko 16 miliona KM.

Odbrana optuženih je danas tokom iznošenja žalbe zatražila da se obojica oslobode, ili da se prvostepena presuda ukine, a predmet vrati na novi postupak, dok je tužilaštvo od sudskog vijeća zatražilo da se žalbe odbiju kao neosnovane.

Stojčinovićev branilac, advokat Zoran Tanasić je ocijenio da prvostepena presuda sadrži bitne povrede postupka i brojne manjkavosti, te da je "proces bio montiran".

- Cilj je bio da se Pravobranilaštvo disciplinuje i postane poslušnik gradova i opština, a da male interesne grupe dođu do atraktivnog zemljišta - kazao je Tanasić.

Upozorio je i na brojne kontradiktornosti, tvrdeći da u presudi nema obrazloženja da je postojala namjera pribavljanja imovinske koristi, kao i da nije dokazano da je Grad Banja Luka bio vlasnik sporne imovine, te da bez toga ne može biti ni oštećen.

- Nema ga ni u jednom knjižnom izvodu - naveo je advokat.
Tanasić smatra i da je Stojčinović imao diskreciono pravo da od predmeta do predmeta cijeni da li će uložiti žalbu ili ne, te čak i da je negdje napravio pogrešnu procjenu, postavlja se pitanje da li je to krivično djelo.

- Sve je to danas relativno. Ko je vrhovni autoritet da odlučuje da li je moj branjenik ispravno postupio - kazao je Tanasić.

Stojčinović je cijeli postupak i presudu nazvao "presedanom", i zatražio od Vrhovnog suda RS da ga oslobode.

- Nemam drugi prijedlog nego da se prvostepena presuda ukine i da me oslobodite bilo kakve krivične odgovornosti, kao i mog zamjenik - rekao je Stojčinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.