open-navfaktor-logo
search
Stigao dopis premijera
Odgođena sjednica Nadzornog odbora: Novalić traži hitnu kadrovsku promjenu u RMU Banovići
Sjednica Nadzornog odbora Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići koja je trebala biti održana danas odgođena je za utorak 26. januar, saznaje Faktor
21.01.2021. u 15:47
get url
text
Sjedište Uprave RMU Banovići
Sjedište Uprave RMU Banovići

Na dnevnom redu te sjednice trebalo je, između ostalog, biti imenovanje novog direktora i Uprave, iako za to nema saglasnosti većinskog dioničara, odnosno Vlade FBiH. Također, na dnevnom redu nije bilo odluke o sazivanju vanredne sjednice Skupštine, na kojoj će biti provedene odluke koje traži Federalna vlada.

VEZANI TEKST-Nadzorni odbor protiv odluka Vlade FBiH: Mirsad Kukić ponovo pokušava preuzeti RMU Banovići

Uprava i Nadzorni odbor RMU Banovići danas su dobili dopis premijera FBiH Fadila novalića u kojem se traži sazivanje vanredne Skupštine društva. Novalić je u dopisu naznačio da dnevni red treba sadržavati izbor radnih tijela Skupštine, predsjednika Skupštine i dva ovjerivača zapisnika. Nakon toga, po dnevnom redu trebalo bi se pristupiti razrješenju člana Nadzornog odbora Bege Birparića, koji je imenovan ispred državnog kapitala te umjesto njega imenovati vršioca dužnosti Amira Brigića, koji je dobio saglasnost Vlade FBiH za imenovanje u Nadzorni odbor.

Inače, Skupština RMU Banovići trebala je biti održana još 6. januara, ali se Nadzorni odbor, na čelu s Birparićem oglušio o zahtjeve Vlade FBiH, što je Novalić u svom dopisu i naznačio i pozvao na hitno djelovanje.

- Sjednica Nadzornog odbora otkazana je na zahtjev Anutuna Luburića, koji je zastupnik malih dioničara. Mislim da je bilo problema u dogovoru u vezi dnevnog reda, odnosno nekih tačaka, konkretno izbora direktora i Uprave, za šta ne postoji saglasnost većinskog vlasnika - kaže direktor RMU Banovići Fadil Kudumović.

Inače, na današnju sjednicu Nadzornog odbora došao je i Mirsad Kukić, predsjednik PDA i dugogodišnji vladara u RMU Banovići. On se pojavio kao predsjednik Sindikata radnika, iako je od prošle godine u penziji.

Direktor, Kudumović, jučer je za Faktor rekao da smatra da su posljednja dešavanja u rudniku pokušaja Mirsada Kukića, da preko svojih kadrova ponovo ovlada ovim preduzećem, koje je u većinskom vlasništvu države.

Hoće li Nadzorni odbor nastaviti djelovati mimo odluka Vlade FBiH i naloga federalnog premijera vidjet ćemo u utorak.

Podsjećamo, Vlada FBiH je na sjednici 14. januara zatražila da Nadzorni odbor hitno sazove Skupštinu društva, od tada je prošlo sedam dana, a to se još uvijek nije desilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.