open-navfaktor-logo
search
Zbog masakra u Beogradu
Odluka entitetske Vlade: U RS-u sutra Dan žalosti
Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) danas je, na prvoj vanrednoj sjednici, petak, 5. maj, proglasila Danom žalosti u ovom entitetu, u znak solidarnosti sa porodicama stradalih u tragičnom događaju u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".
04.05.2023. u 16:26
get url
text

Prema zaključku Vlade, sutra će zastave na institucijama RS-a biti spuštene na pola koplja, sve kulturne manifestacije otkazane, a sportske manifestacije prilagođene datom trenutku.

Povodom ovog, tragičnog događaja, Vlada je na vanrednoj sjednici, u čijem su radu, na poziv predsjednika Vlade, učestvovali i predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, razmotrila informaciju o preduzetim aktivnostima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvjete i kulture na prevenciji vršnjačkog nasilja.

S ciljem prevencije, Vlada RS-a je na današnjoj, vanrednoj sjednici, zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da preduzme dodatne mjere sigurnosti u školama, što će, pored već prisutnih školskih policajaca, podrazumijevati pojačano prisustvo pripadnika policijskih snaga u školama.

Istovremeno, Ministarstvo prosvjete i kulture zaduženo je da, počevši od sutra, održi niz sastanaka sa svim aktivima direktora osnovnih i srednjih škola, na kojim će im biti naloženo da, zajedno sa školskim odborima, hitno dostave izvještaje o stanju sigurnosti u svakoj školi ponaosob.

Vlada je pozvala sve lokalne zajednice da se školski objekti, tamo gdje to već nije urađeno, osiguraju mjerama videonadzora i mjerama fizičkog ograđivanja. Također, svi vlasnici naoružanja pozvani su da preduzmu mjere dodatnog osiguranja oružja i municije, pored već propisanih mjera koje su propisane Zakonom o oružju i municiji.

Također, naložene su vanredne kontrole svih streljačkih klubova u RS-u, kako bi se provjerilo da li ispunjavaju zakonsko ograničenje po kojem se onemogućava ulazak u ove klubove maloljetnim licima. Ukoliko se u kontrolama ispostavi suprotno, biće im oduzete dozvole za rad.

Vlada RS-a apelovala je na sve zaposlene u obrazovnom sistemu da daju svoj maksimalni, lični doprinos kako bi identifikovali potencijalni, sigurnosni rizici u obrazovnim institucijama, te, na taj način, preveniraju bilo kakve neželjene događaje, saopćeno je iz entitetske Vlade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.