open-navfaktor-logo
search
Oduzeta imovina
Odluka Vlade FBiH: Ukrajinske izbjeglice bit će smještene u hotel Emiran
Izbjeglice iz Ukrajine koje dođu u Bosnu i Hercegovinu bit će smještene u hotelu Walter, nekadašnjem hotelu Emiran, u Sarajevu, odluka je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
17.03.2022. u 12:25
get url
text

Naime, dio smještajnih kapaciteta u ovom hotelu, koji je oduzet od vlasnika u skladu sa Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine, bit će ustupljen izbjeglicama.

- Troškovi smještaja za izbjeglice iznosit će 280 KM za 40 kreveta sa spavanjem bez ishrane po danu, a ako bude potrebna ishrana još dodatnih 30 KM za tri obroka po osobi po jednom danu.

Finansijska sredstva potrebna za smještaj izbjeglica osigurat će se od trajno oduzetih novčanih sredstava deponovanih na računu za posebne namjene kojim upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, a koja su pravosnažnim presudama utvrđena kao imovina Federacije BiH – navodi se u odluci Vlade FBiH.

Kako je rečeno za Faktor iz Vlade FBiH cilj je da se nezakonito stečena imovina vrati u društveno korisne svrhe.

- Naglas smo osudili invaziju Rusije na Ukrajinu, a s obzirom na to da nismo davno preživjeli isti scenarij osjećamo ljudsku i državničku potrebu da reagiramo u smještaju i pomoganju ukrajinskim izbjeglicama - kazao je na konferenciji za medije premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Naglasio je kako je Vlada u hotelu kojim raspolaže Agencija za oduzetu imovinu u Sarajevu omogućila 40 smještajnih jedinica za prihvat ukrajinskih izbjeglica, sa otvorenom mogućnosti proširenja za dodatnih 40 mjesta.

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić dodao je kako će hotel u tom smislu biti stavljen u društvenu upotrebu, najprije izbjeglicama koje su u potrebi. Pored 80 ležajeva koji su raspoređena na dva sprata hotela, izbjeglicama će biti osigurana i adekvatna ishrana.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila i zaključak da se uputi inicijativa Vijeću ministara da se definira status izbjeglih osoba iz Ukrajine jer su oni sada u statusu stranih lica.

Premijer Novalić je istaknuo kako je Federalno ministarstvo turizma zaduženo da napravi presjek banjskih kapaciteta.

- Od naših šest banja u Federaciji BiH tražimo mogućnost odvajanja jednog dijela smještajnih kapaciteta za ukrajinske ranjenike i njihovu rehabilitaciju. To je bio i zahtjev ukrajinske ambasade jer mi u Evropi imamo najsvježiji primjer s obzirom na to da su naše banje istrenirane za tretmane ranjenika i njihov oporavak - naglasio je Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.