open-navfaktor-logo
search
Četiri fizička i dva privatna lica
EU nametnula sankcije ekstremističkim izraelskim doseljenicima zbog kršenja prava Palestinaca
Među sankcionisanim su Lehava, radikalna desničarska jevrejska suprematistička grupa, te Hilltop Youth, radikalna omladinska grupa koja se sastoji od članova poznatih po nasilnim djelima protiv Palestinaca i njihovih sela na Zapadnoj obali
AUTOR: Anadolija
19.04.2024. u 16:33
get url
text
Sankcionisanima je zamrznuta imovine i zabranjeno putovanje u EU
Sankcionisanima je zamrznuta imovine i zabranjeno putovanje u EU
Rukovodstvo Evropske unije (EU) danas je nametnulo sankcije protiv ekstremističkih izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu), smatrajući ih odgovornim za ozbiljna kršenja ljudskih prava Palestinaca, javlja Anadolija.
Iz Evropskog vijeća saopćeno je da se na listi sankcionisanih nalaze četiri fizička i dva privatna lica.
- Navedeni pojedinci i entiteti odgovorni su za ozbiljna kršenja ljudskih prava Palestinaca, uključujući mučenje i druga okrutna, neljudska ili ponižavajuća postupanja ili kažnjavanje i za kršenje prava na imovinu i privatni i porodični život Palestinaca na Zapadnoj obali - navodi se u saopćenju.
Među sankcionisanim su Lehava, radikalna desničarska jevrejska suprematistička grupa, te Hilltop Youth, radikalna omladinska grupa koja se sastoji od članova poznatih po nasilnim djelima protiv Palestinaca i njihovih sela na Zapadnoj obali.
Među pojedincima su dvije vodeće ličnosti Hilltop Youtha i to Meir Ettinger i Elisha Yered, koji su bili uključeni u smrtonosne napade na Palestince 2015. i 2023. godine.
Sankcije su uvedene i Neriji Benu Paziju, koji je optužen za višestruke napade na Palestince u Wadi Seequ i Deir Jariru od 2021. godine, te Yinonu Leviju, koji je učestvovao u više nasilnih djela protiv palestinskih sela.
Oni koji su navedeni pod režimom sankcija podliježu zamrzavanju imovine i zabrani putovanja u EU.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.