open-navfaktor-logo
search
Održali protest
Ogorčeni roditelji u Novom Travniku: Umjesto učiteljice naše djece, direktorica primila svoju snahu
Roditelji učenika IIa razreda Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" Novi Travnik protestovali su u četvrtak ispred zgrade škole zbog, kako su naveli, nelegalnih radnji u školi.  
28.04.2022. u 17:22
get url
text

Roditelji, naime, tvrde da je na posljednjem konkursu posao na neodređeno vrijeme, umjesto učiteljice njihove djece, dobila snaha direktorice škole.

- Na konkursu je bila prijavljena snaha direktorice i iako ne želimo ulaziti u privatne stvari, ako ima mjesta u školi za direktoričinu snahu, ima i za našu učiteljicu koja svoj posao obavlja odlično. Ogorčeni smo, djeca plaču, jednostavno ne damo učiteljicu - rekla je Aldijana Čakić, predstavnica roditelja IIa razreda.

Djecu, kažu roditelji, do rješenja čitave priče, neće slati u školu.

Ne damo našu učliteljicu i završena priča

- Nećemo djecu slati u školu, ne damo našu učiteljicu i završena priča - kazala je Eldina Silajdžija, majka učenice.

Jedan od problema je, kaže Rašid Dedić, djed učenice, što je učiteljica trudna.

- Umjesto da se borimo da naše žene rađaju djecu, mito i korupcija su toliki da se ne smije zaposliti trudna žena. Ona ima troje djece, četvrto na putu, zar je treba na ulici ostaviti sad - upitao je Dedić.

Direktorica škole, Nizada Skrobo, kaže kako je istina da je na neodređeno vrijeme zaposlila dvije učiteljice, među kojima je i njezina snaha, napomenuvši kako učiteljica koju su roditelji tražili ostaje do kraja školske godine.

Snaha je imala 100 bodova

- Žena je primljena u radni odnos na određeno vrijeme i ostat će učiteljica do kraja godine, kako su to roditelji i tražili. Ja ne mogu znati hoće li ona ostati i sljedeće godine. Ovakvi politički pritisci su neprihvatljivi, jer ovo su roditelji koji su u politici nekoj. Ja radim po uredbi, direktor prima kandidate s liste uspješnih koje dostavi komisija.

Snaha je imala 100 bodova, a učiteljica o kojoj roditelji govore 96. Ja sam ta koja je morala odlučiti i meni je stvarno teško što sam morala odlučiti. Možda će sporna učiteljica biti na određeno, pa će joj se automatizmom uvezati tri godine i ići će na neodređeno. Ja želim da sve učiteljice ostanu na neodređeno u interesu učenika - ustvrdila je Skrobo.

Roditelji su najavili da će pisati nadležnom kantonalnom  ministarstvu i od inspekcije tražiti da provjeri čitavu proceduru posljednjeg konkursa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.