open-navfaktor-logo
search
Neka se dogovore organi...
OHR neće nametati zakon o državnoj imovini; Ramić: Ovo je još jedno povlačenje Schmidta pred nasrtajem iz RS-a
Galamu koja dolazi iz RS-a zbog izmjena Izbornog zakona BiH treba shvatiti kao dimnu zavjesu, jer je njima bitno da OHR ne nameće suštinske zakone, ističe državni zastupnik
Autor: A.Dr.
01.04.2024. u 15:26
get url
text
-  Ne namjeravam nametati nikakvu odluku o državnoj imovini, o tome trebaju odlučivati državni organi – kazao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u nedavnom intervjuu za Face TV.
Istovremeno, čenici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska to su vidjeli kao njihov veliki (ne)ečekivani uspjeh.
- To je naša pobjeda – poručio je sa govornice tokom prošlosedmične vanredne sjednice Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS-a.
Cijelu prošlu godinu očekivalo se da Schmidt, kada to već ne mogu domaće vlasti, zato što RS želi prisvojiti imovinu BiH, nametne državni zakon.
To se nije desilo, tek je Ured visokog predstavnika (OHR) formirao radnu grupu. A nepisano pravilo na balkanskim prostorima kaže, kada ne želiš riješiti problem, formiraj komisiju, u ovom slučaju radnu grupu, pa će se ona sastajati, dogovarati...
A da politički vrh RS, predvođen čelnikom Miloradom Dodikom može biti zadovoljan Schmidtovim nepostupanjem po pitanju zaštite državne imovine, smatra i Edin Ramić, zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentrane skupštine BiH.
- Mora se priznati da to jeste pobjeda RS-a. Ovo je još jedno povlačenje Schmidta pred nasrtajem iz RS-a.
Galamu koja dolazi iz RS-a treba shvatiti kao dimnu zavjesu, da OHR ne nameće suštinske zakone. A zakon o državnoj imovini to svakako jeste.
Nametnute izmjene Izbornog zakona BiH u značajnoj mjeri se neće neće moći primijenivati za predstojeće lokalne izbore tako da u RS- u suštini nemaju razloga za neku veliku brigu – kazao je Ramić za Faktor. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.