open-navfaktor-logo
search
Prekršili obaveze iz Ustava
OHR: Usvajanje Zakona o lijekovima RS ugrozit će građane ovog entiteta
Usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske predstavlja kršenje obaveza Republike Srpske koje proizlaze iz Ustava Bosne i Hercegovine, kako je definirano Aneksom IV Općeg okvirnog sporazuma za mir, kazali su iz OHR-a.
07.02.2022. u 18:10
get url
text

Vlada bh. entiteta Republika Srpska usvojila je u četvrtak dopune Zakona o republičkoj upravi, što će omogućiti da se u entitetske institucije uvrsti i sporna agencija za lijekove Republike Srpske, potez koji je od ranije izazvao oštru reakciju domaćih i međunarodnih zvaničnika.

VEZANI TEKST - Oduzimanje državnih nadležnosti: Vlada RS usvojila zakon kojim osniva Agenciju za lijekove RS

Riječ je o prvom potezu iz cijelog seta zakona kojima član državnog predsjedništva Milorad Dodik planira izuzeti neke državne nadležnosti i prenijeti ih na entitet, jednostrano i bez saglasnoti državnog parlamenta.

Iz OHR-a su istakli kako Republika Srpska ovakvim potezima podriva Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, unutrašnje tržište BiH, ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH koje proizlaze iz međunarodnih konvencija i obaveza koje se odnose na pridruživanje EU.

- Nadalje, provođenje ovog zakona može dovesti do nestašice ili nepostojanja mogućnosti izbora farmaceutskih i medicinskih sredstava u RS, čime bi se ugrozilo zdravlje i dobrobit građana RS. Potrebno je razjasniti ovu situaciju prije nego što se građani kojima je potrebno liječenje farmaceutskim sredstvima nađu u nezavidnoj situaciji zaključeno je u izjavi iz Ureda visokog predsatvnika u BiH za N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.