open-navfaktor-logo
search
Poruka Dodiku
OHR: Zašto rukovodstvo RS-a odlikuje Putina, čovjeka čije djelovanje se osnovano naziva ratnim zločinom?
Ured visokog predstavnika (OHR) pita zašto rukovodstvo Republike Srpske odlikuje ruskog predsjednika Vladimira Putina, čovjeka koji krši ljudska prava i čije djelovanje se osnovano naziva ratnim zločinom. 
09.01.2023. u 18:17
get url
text

- Predsjednik RS-a  bi trebao djelovati s više mudrosti i odgovornosti, u interesu svih građana RS umjesto što se priklanja takvim nečasnim ljudima - napisano je na Twitter profilu OHR-a.

Evropska unija (EU) osuđuje odluku vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) da ruskog predsednika Vladimira Putina odlikuju ordenom Republike Srpske, poručio je portparol Unije, Peter Stano.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je u nedjelju, u povodu 9. januara kojeg u RS-u protuustavno obilježavaju kao dan tog entiteta dodijelio pedesetak različitih odlikovanja osobama i institucijama a prvi na popisu bio je upravo ruski predsjednik suočen s općom izolacijom zbog agresije na Ukrajinu.

Među onima koji su danas osudili dodjelu odlikovanja Putinu bio je i glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano. 

- U EU nema mjesta odlikovanju i nagrađivanju političara koji nalažu uništavanje susjedne države i ubijanje njenog naroda. To svima mora biti jasno, a ova odluka rukovodstva Republike Srpske je žalosna i pogrešna - ocijenio je Stano.

Ambasada Sjedinjenih Država u BiH je saopćila da je odluka Milorada Dodika da dodijeli orden Vladimiru Putinu, čovjeku koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture, bila za osudu.

- To predstavlja odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, navodi američka ambasada na svom Twitter nalogu - poručili su iz Ambasade SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.