open-navfaktor-logo
search
Udari na državu
Okolićev lov na Bužimljane ili kako je 9. januara Dodik slao poruke mira uz pjesmu "Za krst"
Za zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mirka Okolića mnogo veći problem od njegovog i prisustva srpskih generala Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog dana RS-a jeste jučerašnji marš organiziran u Bužimu povodom godišnjice operacije Munja 93.
12.01.2022. u 11:43
get url
text

Rekao je da su u Federaciji BiH primjetni "ratnohuškački potezi na koje niko ne reaguje, poput jučerašnjeg kada su bošnjačka udruženja organizovala marš uz ratne pokliče i zastave, veličajući akciju Armije RBiH u kojoj su stradali srpski civili".

VEZANI TEKST - OSBiH u raljama politike: Srpski generali i Okolić na obilježavanju "dana RS-a"

 

Dodao je da bi "ukoliko se potvrde navodi o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u maršu, trebalo da bude utvrđena odgovornost i pokrenut postupak".

- To je mnogo veći problem od prisustva srpskih oficira proslavi 9. januara koja nikog nije ugrozila i sa koje su poslate isključivo poruke mira – pojasnio je Okolić.

Za neupućene, Munja 93 je bila isključivo vojna operacija, kojom je legendarni komandant 505. bužimske brigade Izet Nanić odbacio neprijateljsku artiljeriju od Bužima, a jedan dio te artiljerije dopremio je i u svoju komandu kao ratni plijen.

Od neistine o stradavanju srpskih civila, a ne vojnika Vojske RS-a u ovoj akciji, veća neistina je ono što je Okolić rekao da su 9. janauara poslate isključivo "poruke mira" te da svečanost nije nikoga ugrozila.

Za Okolića su između ostalog "poruke mira" stihovi pjesme "Za krst" koji glase "Bihać, Doboj, Treskavca, Ozren, Igman, Majevica, Ilidža i Grbavica, Goradže i Srebrenica! Nevesinje i Trebinje branilo je srpsko ime", koju su 9. januara pjevali pripadnici MUP-a RS, institucije koja je u Poljoprivrednom magacinu u Kravici 13. jula 1995. ubila 1.500 nenaoružanih i vezanih ljudi.

VEZANI TEKST - SAD traži istragu o 9. januaru i veličanju ratnih zločinaca u RS-u

 

Cijeli svijet paradu u Banjoj Luci vidi kao prijetnju po mir i opasnost. Utjecajni evropski mediji bavili su se upravo 9. januarom i zlokobnim porukama.

- Poruka vojne parade glasila je da je Republika Srpska dio "srpskog sveta", nove velike Srbije. U "srpskom svetu", prema volji srpskog vodstva u Beogradu, svi Srbi iz Bosne, Hrvatske, Crne Gore i Kosova trebaju biti okupljeni u jednu asocijaciju. Nakon svih nacionalističkih kampanja proteklih godina, Beograd i Banja Luka su doista stvorili srpski emotivni svijet kojeg se druge grupe stanovništva zaista moraju plašiti. Patriotski osjećaji su izbili u Republici Srpskoj već prethodnih dana, za vrijeme pravoslavnog Božića 6. januara. U gradu Foči u istočnoj Bosni i Hercegovini zid jedne kuće je ukrašen likom Ratka Mladića - piše njemački Tageszeitung.

- Obilježavanje neustavnog "dana RS-a" je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojem je SAD uveo sanskcije, pretvorio u paravojnu demonstraciju sile, piše francuski list Le Monde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.