open-navfaktor-logo
search
Četvrta redovna sjednica
Okončan današnji rad Predstavničkog doma, glasanje ostavljeno za sutra
Strateški ciljevi i programi Vlade u 2019. godini vezani su za daljnje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje budžetske odgovornosti, ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju transportne...
10.09.2019. u 17:03
get url
text
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za danas je završio rad četvrte redovne sjednice koja će biti nastavljena sutra u 10 sati.

Zastupnici će glasati o tačkama dnevnog reda kad okončaju raspravu o svakoj od njih.

Danas je razmotren predloženi zakon koji najavljuje produženje roka za kontinuirano izmirenje zaostalih poreznih dugova poslovnih subjekata kao uvjeta za otpis zateznih kamata. Ovaj rok se, prema prijedlogu, produžava do 31. decembra iduće godine pošto je istekao u maju 2019.

Na sjednici su dosad također razmotrene i predložene izmjene Zakona o prekršajima, a jedna od osnovnih odredbi "prisiljava" strance koji počine prekršaj u Federaciji BiH da plate pripadajuće kazne ili troškove postupka prije nego napuste Bosnu i Hercegovinu. Kao način za to je predložena privremena zabrana izlaska takvih pojedinaca iz države posredstvom Službe za poslove sa strancima.

Predloženim zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH, koji je također razmotren, najavljeno je unapređenje stanja u toj oblasti, što su predlagači ustvrdili i za Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama te Nacrt zakona o zaštiti zraka.

Danas je federalni premijer Fadil Novalić obrazložio Predstavničkom domu Program ovogodišnjeg rada Vlade FBiH.

Po njegovim riječima, Programom su definisani strateški ciljevi te programi i aktivnosti koje su doprinos tim ciljevim. Precizno su navedeni nosioci aktivnosti, rokovi izvršenja, mjere učinka za izlazne (direktne) rezultate, očekivani godišnji rezultati te izvori i iznosi sredstava.

Strateški ciljevi i programi Vlade u 2019. godini vezani su za daljnje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje budžetske odgovornosti, ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju transportne, energetske i okolišne infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje saradnje s organizacijama civilnog društva, zaštitu od diskriminacije te jačanje regionalne saradnje i koordinacije između kantona.

Prioriteti Vlade FBiH u 2019. godini usmjereni su, po Novalićevim navodima, na projekte intenziviranja privrednog razvoja, jačanja unutrašnje društvene stabilnosti Federacije BiH i jačanja vladavine prava, kao i iniciranje i provođenje reformi usklađenih sa potrebama Bosne i Hercegovine te u saradnji s drugim nivoima vlasti u BiH, rad na euroatlantskim integracijama u cilju dugoročno održivog i stabilnog sistema koji će Federaciju BiH učiniti konkurentnijom.

Vlada FBiH je planirala utvrditi u 2019. godini 95 zakona, donijeti četiri uredbe, 12 odluka, 35 pravilnika, šest strategija, 11 ostalih akata (uputstva, proračun, programi, planovi, metodologije, naredbe, i slično).

Za nastavk sjednice Predstavničkog doma, u preostalim tačkama dnevnog reda su izvještaji o prošlogodišnjem radu ili finansijskom poslovanju više federalnih agencija, fondova ili zavoda, kao i izvještaj o odobravanju izdvajanja novca iz tekućih rezervi federalnog budžeta od početka do kraja 2018.

Jedna od preostalih tačaka je također informacija o stanju u rudnicima u Zeničko-dobojskom kantonu koji su u sastavu koncerna Elektroprivreda BiH, s pregledom rezultata postignutih u periodu 2009-2017. godina te s analizom upravljanja tim rudnicima u navedenom razdoblju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.