open-navfaktor-logo
search
Zna se ko je ubijao
Okupljanje majki Srebrenice u Zenici: Ne damo da se minimizira zločin i negira genocid
Majke Srebrenice prvi su put u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine i genocid u Srebrenici organizirale mirno protestno okupljanje u Zenici, gdje su nosile transparente s imenima ubijenih te položile cvijeće na Spomen obilježju "Kameni spavač", a u Sultan-Ahmedovoj (Čaršijskoj) džamiji, prije podne-namaza, proučen je Jasin i dova za duše 8.372 ubijenih Srebreničana.
11.06.2023. u 13:50
get url
text

Predsjednica Udruženja građana "Žene Srebrenice" Nura Begović podsjetila je kako, uz poruku "Istina i pravda", svakog 11. u mjesecu organiziraju mirne skupove u Tuzli, koja je bila i grad u koji je najviše Srebreničana pristiglo nakon pada zaštićene zone Ujedinjenih nacija.

- Ne damo da se minimizira zločin, ne damo da se negira genocid, hoćemo istinu i pravdu, hoćemo pojedince po imenu i prezimenu da se kazne. A zna se ko su počinioci. UN je odgovoran, Srebrenica je bila zaštićena zona, međutim, zna se ko je ubijao, a ko je gledao. Međunarodna zajednica je kompletna kriva za ovu tragediju i mi nikada nećemo odustati, dokle god ne pronađemo i posljednju žrtvu. Ovo su naše borbe - kazala je Begović.

Svi ratni zločinci, dodaje, moraju biti privedeni pravdi, a nedavna presuda u slučaju "Stanišić-Simatović", jasno je pokazala da je odgovorna Srbija.

- Sada ćemo i tu tražiti pravdu, tražit ćemo da se kazni, tražit ćemo odgovornost. Tačno se zna da je Srbija bila agresor na kompletnu Bosnu i Hercegovinu, a zna se i gdje im je bilo najlakše počiniti - tamo gdje smo im najbliži bili mi - kazala je Begović.

Porodicama žrtava poručila je da se odluče te da ukopaju tijela svojih, makar još nisu kompletna tijela ubijenih njihovih najmilijih, a političarima da ne opstruiraju proces pronalaska preostalih žrtava.  

Sutra će zasjedati Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici, a dosad je, kaže Begović, 25 nekompletnih identifikovanih tijela spremno za dženazu 11. jula.

- Još se pripremaju tijela za identifikacije. Sigurno će biti još veći broj tijela za ukop - kazala je.

Ona je istakla kako su na skup u Zenicu došle uz podršku Organizacije žena Stranke demokratske akcije iz Zenice, pa poziva i druge organizacije ili udruženja da im pomognu u organizaciji ovakvog skupa u drugim bh. gradovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.