open-navfaktor-logo
search
Evropski komesar
Oliver Varhelyi: Preuzimam na sebe izazov da BiH dobije kandidatski status
Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi kazao je kako će preuzeti na sebe izazov da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status ukoliko nadležni ispune zahtjeve koje traži Evropska unija.
06.10.2020. u 21:50
get url
text

Varhelyi je danas, predstavljajući godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku zemalja koje su u pristupnom procesu ulaska u EU, rekao da većina država u regionu Zapadni Balkan ima problem sa vladavinom prava, što je jedan od ključnih prioriteta na putu u Uniju. On je najavio da u srijedu dolazi na Balkan da direktno svakoj od zemalja predstavi ekonomski investicioni plan i godišnji izvještaj o napretku.

Komesar je govoreći o Bosni i Hercegovini posebno naglasio važnost provođenja lokalnih izbora u fer i poštenoj atmosferi.

- Prošle sedmice sam se sastao sa članovim Predsjedništva Bosne i Hercegovine i svi smo se dogovorili da je najvažnije imati slobodne i pravedne lokalne izbore u BiH, uključujući i u Mostaru. To će biti test za njih, test koji Bosna i Hercegovina mora proći. Mislim da je sasvim jasno šta se treba učiniti iz onih 14 prioriteta. Ja preuzimam izazov na sebe da ću odobriti kandidatski status ako vidim da postoji jako zalaganje iz Bosne i Hercegovine - poručio je Varhelyi, prenosi N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.