open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na zločine
Omerović na godišnjicu zatvaranja logora u Kamenici: Borba za istinu i pravdu nikada ne prestaje
Otkrivanjem Spomen-ploče, postavljene u znak sjećanja na žrtve terora, na lokaciji bivšeg logora "Lovački dom Franjo Herljević" u Kamenici, općina Zavidovići, danas je obilježena 31. godišnjica njegovog zatvaranja.
02.12.2023. u 18:48
get url
text

Radi se o logoru koji je formirala 2. ozrenska laka pješadijska brigada Vojske Republike Srpske (VRS) i 9. bataljon Vojne policije odreda Kamenica tokom maja 1992. godine, a kroz koji je do kraja augusta te godine "prošlo" oko 100 logoraša, ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva s područja Zavidovića, Žepča, Zenice…

Kako je Feni kazao predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Seid Omerović, ova i slične manifestacije obilježavanja svjedoče o tome kako borba za istinu i pravdu nikada ne prestaje.

U tom je kontekstu istaknuo kako je ljude moguće dijeliti na samo dvije kategorije - "one koji su spremni na istinu i pravdu i one koji nameću nekakve ekskluzivitete za vlastiti narod, dok drugi tu nisu poželjni".

Potcrtao je kako je Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i ovaj put, zajedno sa svojom članicom - Udruženjem logoraša Zavidovići, ukazao na neupitnu žrtvu i ulog logoraša u izgradnji države BiH.

Omerović je, istovremeno, iskazao nezadovoljstvo obimom i dinamikom procesuiranja ratnih zločina, odnosno saradnjom sa tužilaštvima i sudovima u BiH, ocijenivši da je ono što urađeno apsolutno nedovoljno, pogotovo ima li se u vidu težina i obim počinjenih zločina, kao i činjenica da je od inkriminiranog perioda proteklo više od 30 godina.

Nažalost to, kako je kazao, potvrđuje tezu da će mnogo počinjenih zločina na ovom svijetu ostati nekažnjeno.

- Zadatak Saveza logoraša u tom kontekstu je da da svoj doprinos putem svjedočenja i istrajavanja na istini i pravdi – poručio je Omerović.     

U osvrtu na aktuelni status logoraša, podsjetio je kako je napokon formirana interesorna radna grupa predvođena Federalnim ministarstvom pravde, koja će, kako kaže, u narednom periodu, u skladu sa dosadašnjim obećanjima, istrajavati na tome da zakon o logorašima, odnosno zakon o zaštiti žrtava ratne torture konačno ugleda svjetlo dana.

- Ako u tome uspijemo, možemo reći da smo djelimično ispravili nepravdu prema 100.000 logoraša, živih svjedoka agresije na Bosnu i Hercegovinu – konstatirao je Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.