open-navfaktor-logo
search
Obavještajno-sigurnosna agencija
Oni su prijetnja po nacionalnu sigurnost: Zabranu ulaska u BiH ima 300 osoba, koliko ih je iz Srbije
Zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu jer "predstavljaju prijetnju javnom redu i miru i poretku Bosne i Hercegovine" ima oko 300 osoba. 
30.03.2022. u 16:19
get url
text

Kako je rekao direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, na spisku je najmanje državljana Srbije.

- Ima više od 60 državljana Crne Gore, oko 70 iz Albanije, isto toliko Turaka i čini mi se 27 državljana Srbije - rekao je Ujić.

Istakao je kako te odluke i akte donosi Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i druge sigurnosne agencije te da ih oni ne mogu mijenjati.

- Mi radimo tehnički dio prema zakonu. Dužni smo unijeti te akte u bazu i po njima zakonski postupa Granična policija i Služba za poslove sa strancima - dodao je.

VEZANI TEKST - Momci sa američke crne liste: Noćni vukovi slavili neustavni dan RS-a, Dodik im se zahvalio videoporukom

Goranu Petronijeviću, advokatu ratnog zločinca Radovana Karadžića, 25. marta nije dozvoljen ulazak u Bosnu i Hercegovinu jer predstavlja prijetnju sigurnosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH. Ulazak nije dozvoljen ni bivšem komandantu Žandarmerije Srbije Bratislavu Dikiću. Zabrana je izrečena i za Miloša Kovića, profesora historije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i zagovornika velikosrpskih ideja.

Na spisku ima i osoba koje se povezuju sa terorizmom, organiziranim kriminalom. Tu su i oni koji su širili maligni ruski utjecaj, te im je zabranjen ulazak u našu zemlju. 

Najzvučnije ime je Konstantin Malofeev, ruski oligarh blizak predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, te prijatelj ruskog predsjednika, vođa Noćnih vukova Aleksandr Zaldostanov Hirurg.

Noćni vukovi broje hiljade članova. Amerika je 2014. godine uvela sankcije Zaldostanovu. Na američkoj crnoj listi je i sam klub Noćni vukovi. Razlog – učešće ili aktivnosti koje su predstavljale prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Nisu dobrodošli i u neke evropske zemlje.

U martu 2018. godine zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu dvojici članova ruske bajkerske grupe Noćni vukovi, njihovom vođi Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu i predsjedniku srpskog ogranka te organizacije Nišliji Saši Saviću.

Članovi Noćnih vukova planirali su da 19. marta 2018. posjete BiH i Srbiju kako bi istražili "kulturni utjecaj ruske imperije na Balkanu".

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.