open-navfaktor-logo
search
Demanti
Općina Centar ne ruši objekat "Vila Braun"
Općina Centar uputila je saopćenje u kojem navodi da se u sarajevskoj ulici Alipašina ne ruši objekat "Vila Braun" kako je to Faktor objavio.
28.03.2023. u 13:07
get url
text

- U Ulici Alipašina 43 u toku je izvođenje radova na kompleksu bivše Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini koji ne uključuje parcelu na kojoj se nalazi "Vila Braun", a prema odobrenju za građenje izdatom Ministarstvu vanjskih poslova BiH koji je investitor radova.

Po namjeni budući objekat će biti rezidencijalnog karaktera. Radovi se izvode na susjednoj parceli koja nije u vlasništvu Općine Centar. Da podsjetimo javnost, Općina Centar Sarajevo je 8. februara preuzela objekat "Vila Braun" u ulici Alipašina broj 45. Objekat "Vila Braun" (bivša zgrada američke ambasade), ukupne površine 4955 m2, bio je u posjedu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a koji je koristila Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine.

Općinsko vijeće je na 22. redovnoj sjednici održanoj 27. oktobra 2022. godine, dalo saglasnost općinskom načelniku da u ime Općine Centar Sarajevo sa Službom za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine zaključi sporazum o preuzimanju u posjed objekta „Vila Braun“.

VEZANI TEKST - Općina Centar ruši objekat "Vila Braun", bivšu zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu

Općinski načelnik je putem Službe za privredu i poslovne prostorije proveo postupak za povrat u posjed predmetne nekretnine Općini Centar Sarajevo, koji je uspješno okončan. "Vila Braun" glasi za jedan od najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda. Općina Centar Sarajevo će u narednom periodu pristupiti renoviranju objekta i namjenu prilagoditi potrebama građana u općini Centar Sarajevo, ali i svim građanima u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu značaj objekta. 

August Braun bio je austrijski poduzetnik i vrsni industrijalac te je ličnost koja je odigrala važnu ulogu za urbanizaciju Sarajeva. Po dolasku u Sarajevo davne 1879. godine otvorio je prvu ciglanu na današnjem prostoru naselja Koševo čijom je ciglom izgrađen veliki broj danas znamenitih gradskih objekata poput palate Predsjedništva Bosne i Hercegovine - navodi se u demantiju upućenom iz Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.