open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
Opet ništa od zakona o sudu BiH, skinut s dnevnog reda Vijeća ministara
Autor: N1/Faktor
19.03.2024. u 14:10
get url
text
Novi tekst Nacrta zakona o sudu BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, nije usaglašen na današnjoj sjednici Vijeća ministara, zbog čega je skinut sa dnevnog reda, piše N1.
Sjednica Vijeća ministara BiH još traje tako da nije poznato šta je sada razlog što još nema ovog zakona.
Nacrt zakona o sudu BiH bio je predložen na dnevni red i prošle sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ali se ministri o njemu nisu izjašnjavali.
Kako je rečeno iz SNSD-a, zakon uopće nije bio usaglašen. 
Ono što je sporno, barem po onome što je rečeno, jeste sjedište budućeg Apelacionog odjela Suda BiH. SNSD traži da to bude Banja Luka, stranke "Trojke" da bude Istočno Sarajevo. Ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ) ranije je rekao da je iz praktičnih razloga bolje da to bude Istočno Sarajevo.
- Resorni ministar je predložio da im treba još dodatno vrijeme pet do sedam dana, tako da smo izjašnjenje o ovom važnom zakonu ostavili za sjednicu koja je planirana za 19. mart - rekla je tada Krišto.
Radi se o zakonu koji je preostali uvjet postavljen pred BiH uoči sjednice Evropskog vijeća koje treba odlučiti o otvaranju pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.