open-navfaktor-logo
search
Izmjene Izbornog zakona
Opozicija o Čovićevim najavama: Želi se uvesti nejednaka vrijednost glasa kroz širom otvorena vrata "Trojke"
Desetak godina traju uporna nastojanja Dragana Čovića da kroz famozno "legitimno predstavljanje" koje bi se našlo u izmjenama Izbornog zakona HDZ-u osigura vječno mjesto u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.  
23.01.2024. u 22:23
get url
text

VEZANI TEKST - Čović o izmjenama Izbornog zakona: Uvodi se uvjetna kategorija za izbor člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda

Čović je svih ovih godina nudio razne opcije, dvije, četiri pa i više izbornih jedinica, a sve kako bi zacementirao poziciju stranke na čijem čelu se nalazi decenijama.

- Ako želimo legitiman izbor članova Predsjedništva, a uz to osigurati i da imamo klasičan građanski koncept, onda bi jednostavno dvije izborne jedinice u Federaciji sve riješile - rekao je Čović u oktobru 2021. godine.

I konačno je u 2024. našao na "razumijevanje" stranaka iz Sarajeva, u vidu "Trojke" (SDP, NiP i NS). U januaru su predstavnici "Trojke" često odlazili Čoviću na noge, u međuvremenu je i visoki predstavnik Christian Schmidt "obišao" čelnika HDZ-a. Naravno, Schmidt je bio i u Zagrebu kod hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Teren se, očito, pripremao temeljito.

I onda je Čović u ponedjeljak izjavio da je poslao dokument s prijedlogom izmjena Izbornog zakona, koji je izrađen u skladu s rezultatima dogovora predstavnika vladajućih stranaka na sastanku održanom prošle sedmice u Laktašima. Naglasio je da je to zajednički prijedlog "Trojke", HDZ-a i SNSD-a.

VEZANI TEKST - Da li je tema bio izborni proces: Schmidt se pohvalio konstruktivnim razgovorom, šta je napisao Čović

- Onaj ko pobijedi na listi Hrvata, morat će zadovoljiti uvjet da je pobijedio u barem tri kantona koje su tamo definisane, ako nije u tri, onda u dvije, ako nije u dvije onda u jednoj, odnosno ako nije pobijedio ni u jednoj, onda je konačno izabran onaj s najvećim brojem glasova. Taj uvjet onemogućava da se s 99 posto nečijih drugih glasova bira hrvatski član Predsjedništva - pojasnio je Čović i dodao da se radi o sljedećim kantonima: SBK, HNK, ZHK, Livanjski i Posavski.

Dženan Đonlagić, delegat DF-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za Faktor kaže kako ova stranka "ne prihvata takva rješenja koja vode u podjelu i rasturanje države BiH".

- Ovo je pokušaj uvođenja nejednake vrijednosti glasa kroz širom otvorena vrata "Trojke". Protiv ovakvog prijedloga borit ćemo se svim raspoloživim demokratskim sredstvima - najavio je Đonlagić. 

Na sceni je finaliziranje ranije uspostavljenih truhlih komprimisa između "Trojke" HDZ-a i SNSD-a, a sve zarad pozicioniranja stranaka "Trojke" na državnom i federalnom nivou, smatra Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH.

VEZANI TEKST - Nikšić i Konaković nakon sastanka s HDZ-om: Nismo ništa dogovorili, a pred nama je famozni mart

- Najžalosnije da se upravo svi ti dogovori koji su za državu suštinski bitni završavaju u vinskim podrumima, privatnim imanjima, restoranima, hotelima… Ovo što rade i što će raditi "Trojka" sigurno će imati nesagledive posljedice za državu BiH i njene građane. 

Licemjerno je zagovarati evropske vrijednosti i evropski put BiH, a u isto vrijeme donositi zakonska rješenja koja nema nigdje unutar Evropske unije i u suprotnosti su sa svim dosad donesenim presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Ako ovo bude sprovedeno, neće se moći izabrati član Predsjedništva iz hrvatskog naroda ako nije iz HDZ-a - ističe Čaušević za Faktor.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.