open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Opozicija u FBiH podnosi apelaciju Ustavnom sudu, vlast opet radi po principu "nije po zakonu ali nama se žuri"
Na početku današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zastupnici Jasmina Bišćević Tokić (SDA) i Mahir Mešalić (DF) upozorili su dopredsjedavajućeg Mladeda Boškovića (HDZ) koji vodi sjednicu kako nema ovlaštenje za to i da će se zbog toga obratiti apelacijom Ustavnom sudu FBiH.
24.01.2024. u 11:56
get url
text

- Napomenut ću Vas da je ovlaštenje za vođenje sjednice suprotno Poslovniku Zastupničkog doma što smo već konstatovali u ponedjeljak, kad je bila prethodna sjednica. Želimo vas upozoriti da se nećemo smatrati odgovornim za posljedice koje će proisteći iz ove sjednice kao i za prošlu.

Mi u ponedjeljak imamo definitivno sve potpise i predajemo na Ustavni sudi zato, s obzirom na to da danas razmatramo vrlo bitne tačke da li to bila odluka o privremenom finansiranju ili budžet koji je Vlada Federacije BiH uputila po hitnom postupku, ne želimo da snosimo odgovornost.

Želimo upozoriti da za sazivanje ove sjednice je ovlaštenje suprotno Poslovniku Zastupničkog doma - rekla je Bišćević Tokić.

Za riječ je se javio Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte.

- Najprije da kažam kako se ponovo radi po principu "nije po zakonu ali nama se žuri". To je izgleda vaš moto za ovu sjednicu. Niste imali ovlaštenje da sazovete sjednicu. Podnijet ćemo apelaciju Ustavnom sudu a što može proizvesti posljedice po FBiH jer radite mimo Poslovnika i Ustava Federacije BiH. Ova sjednica je sazvana nelegalno - rekao je Mešalić.

Bošković je odgovorio kako je ovlaštenje legalno i da u njemu nema ništa sporno. Data je pauza na kojoj će se pripremiti zaključak o legalnosti ovlaštenja za vođenje sjednice koje je Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća u ostavci, dala Boškoviću.

Zastupnik Belmin Zukan je nakon pauze pročitao zaključak u kojem stoji da "ovlaštenje dato od predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ima poslovnički osnov jer Poslovnik ne može predvidjeti sve subjektivne i objektivne okolnosti koje mogu nastati tokom rada Doma".

Zaključak su potpisale stranke pozicije SDP, NiP, HDZ -HNS, NS, HDZ 1990 i PDA.

U obrazloženju se dodaje da ako neko pitanje organizacije u radu Doma nije uređeno Poslovnikom, uređuje se zaključkom Zastupničkog doma.

Mirsad Zaimović predsjednik KLuba zastupnika Stranke demokratske akcije je rekao da zaključak nije ništa drugo do tumačenje Poslovnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.