open-navfaktor-logo
search
Živi u Srbiji
Optužen za zločine u Tesliću i Doboju: Zoran Kolobarić se četvrti put nije pojavio na izjašnjenju o krivnji
Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Zoran Kolobarić četvrti put se nije pojavio u dobojskom Okružnom sudom na izjašnjenju o krivici za ratne zločine nad civilima na području Teslića i Doboja.
20.09.2023. u 15:22
get url
text

Sud ponovo nije dobio potvrdu da je optuženom uručen poziv na adresi u Srbiji. Optuženi se nije pojavio na ranijim ročištima i kada je uredno primio sudski poziv.

Kolobarić je optužen sa Draganom Panićem, Dragoslavom Slijepčevićem, Draganom Toprekom, Srpkom i Božimirom Vukovićem za ubistva i mučenje civila. Ostali optuženi u ovom predmetu negirali su krivicu sredinom februara ove godine.

Prema navodima optužnice, Panić i Toprek su u noći između 26. i 27. augusta 1992. u Dragalovcima kod Doboja, naselju koje danas pripada općini Stanari, ubili jednu i zlostavljali drugu ženu u porodičnoj kući.

Dan kasnije, Kolobarić i Toprek s još jednim vojnikom, koji je u međuvremenu preminuo, učestvovali su u ubistvu jednog civila.

Njemu je, prema navodima optužnice, iz pištolja kroz jastuk u glavu pucao preminuli vojnik. Usljed teških tjelesnih povreda, oštećeni je preminuo 31. augusta u Kliničkom centru u Banjoj Luci.

U drugoj polovini augusta 1992., navodi se u optužnici, Slijepčević, Panić, dvojica Vukovića i još dvije osobe, koje su u međuvremenu preminule, učestvovali su u Osivici kod Teslića u ubistvu jedne žene i premlaćivanju dvojice muškaraca, od kojih je jedan uspio pobjeći.

U optužnici stoji da je žena ubijena nakon što je iskočila kroz prozor i pokušala da pobjegne. Oni su u ovom mjestu prethodno zapalili jednu kuću.

Naredno ročište za izjašnjenje o krivici zakazano je za 22. decembar, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.