open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Oslobađanjem šireg platoa Stare Majevice prije 31 godinu spriječeno je intenzivnije granatiranje Tuzle
Uprkos lošem vremenu na platou u neposrednoj blizini Lovačkog doma na Staroj Majevici, u organizaciji Udruženja policije "Manevarac" Tuzla položeno je jučer cvijeće na spomen-ploču manevarskim jedinicama SJB Tuzla, a povodom 31. godišnjice oslobođenja šireg platoa Stare Majevice 11. juna 1992 godine.
12.06.2023. u 10:45
get url
text

Oslobođenje ovog lokaliteta je bilo od velikog značaja za Tuzlu koja se vidi "kao na dlanu" čime je onemogućeno intenzivnije granatiranje Tuzle, a ujedno je oslobođen - deblokiran putni pravac Tuzla - Čelić, te su omogućene dublje oslobodilačke akcije prema neprijateljskim linijama, saopćio je "Manevarac".

FOTO: Manevarac

Ujedno je, dodaju, ovo bila i oprilika da se evociraju uspomene na te dane i istakne kako ovi datumi i događaji moraju ostati zabilježeni kako bi nas opominjali na protekli period agresije na suverenu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Nakon prvih  odbrambenih aktivnosti na Brčanskoj malti i zauzimanja odbrambenih položaja to je bila jedna od prvih oslobodilačkih akcija tadašnjih združenih manevarskih jedinica SJB Tuzla i novoformiranih jedinica ARBiH.

Udruženje policije "Manevarac" Tuzla već tradicionalno godinama baštini sjećanje na ove događaje što je rezultiralo i postavljanjem spomen-ploče kako bi se imali gdje okupljati i odati počast svim prerano poginulim pripadnicima oružanih snaga ARBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.