open-navfaktor-logo
search
Nema većine
"Osmorka" zbog fotelja u USK kasni s formiranjem vlasti: Slijede li još četiri godine nerada Skupštine
Tri mjeseca od Općih izbora stranke "Osmorke" u Unsko-sanskom kantonu još nisu uspjele formirati ni rukovodstvo Skupštine Unsko-sanskog kantona i lako se može desiti da se ponove prethodne četiri godine koje je obilježio nerad i kada nije postojala jasna skupštinska većina, ocijenio je Jasmin Musić, zastupnik SDA u Skupštini USK.
27.12.2022. u 15:12
get url
text
Skupština USK
Skupština USK

Stranke "Osmorke" u Skupštini USK imaju 15 zastupnika, a većinu čini 16. Ali se dešavaju stvari na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da ni unutar "Osmorke" ne funkcionira najbolje, barem u USK. Tako su vanrednu sjednicu Skupštine prošle sedmice napustila oba zastupnika Naroda i pravde i jedan iz Naše stranke, a na dnevnom redu je bio i rebalans kantonalnog budžeta za ovu godinu.

- Dešava se ono što smo i govorili, da sporazum "Osmorke" ne rješava pitanje vlasti u Unsko-sanskom kantonu i ne može osigurati stabilnost vlasti. Nemaju dovoljno ruku ni da raspodijele pozicije, a posljedica je da Skupština ne radi. Mi ih pozivamo da se izabere rukovodstvo, da se formira kolegij. Klub Srba i Klub Hrvata su izabrali predstavnika u rukovodstvo. Možemo potvrditi bar to da ima neko da vodi Skupštinu – rekao je Musić.

VEZANI TEKST - Skupština USK usvojila rebalans; Musić: Sazvana mimo Poslovnika, "Osmorka" nema kapacitet za političku stabilnost

Dodao je da, kada je u pitanju član rukovodstva Skupštine iz reda bošnjačkog naroda, SDA ima svog kandidata, ali nije nikakva smetnja i raspoloženi su podržati nekog drugog "samo da imamo Skupštinu koja ima kredibilitet i dignitet".

- Rukovodstvo Skupštine USK vežu za odnose na nivou FBiH, iščekuju neka rješenja na državnom i federalnom nivou i to je na štetu digniteta Skupštine i zakonitosti njenog rada – istakao je Musić.

Prema nezvaničnim informacijama, problem je raspodjela pozicija, borba za resurse jer ih u "Osmorci" ima puno, a trenutnu Vladu USK "drže" NES i SDP, kao i kantonalna preduzeća, pa se sada dijela toga moraju odreći.

Zastupnik Naroda i pravde u Skupštini USK Azhar Sejarić jedan je od onih koji su napustili sjednicu. Na pitanja o tome, Sejarić je kazao da ne bi davao komentare bez PR službe NiP-a. No rekao je da "Osmorka" jeste skupa u USK i da je ostalo da se završe samo još neki finalni dogovori.

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), Bh. inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.