open-navfaktor-logo
search
"Rat" saopćenjima
Oštra reakcija iz Suda BiH: Tužilaštvo zloupotrebljava svoju poziciju radi pravljenja medijskog spektakla
Sud Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem za javnost kojim je odbacio zaključke proširenog tužilačkog kolegija Tužilaštva BiH kojim je akt od 28.jula, kako navode, "neutemeljeno ocijenjen kao opstrukcija rada Tužilaštva, a posebno opstrukcija rada u aktivnim predmetima".
04.08.2020. u 16:46
get url
text

Tužilaštvo je, naime, danas saopćilo kako je glavna tužiteljica održala prošireni kolegij povodom zaključaka iz Suda BiH, "koji su dostavljeni samo pojedinim rukovodiocima u ovoj instituciji".
 
- Navedeni zaključci, dostavljeni su pojedinim rukovodiocima i tužiteljima, a u njima Sud ukazuje na navodne "neregularnosti" prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužioci i ovlaštene službene osobe, te izdavanju usmenih naredbi sudija za postupanje u predmetima. Tužioci su mišljenja da navedeni "zaključci" predstavljaju direktno miješanje i opstrukciju rada Tužilaštva BiH u borbi za jačanje vladavine prava, te direktno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa tužilaštvo, a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava - naveli su iz Tužilaštva.
 
Dodali su da je zaključak kolegija da se VSTV BiH upozna sa navedenim zaključcima te u najkraćem roku očituje o njima, "kako ne bi nastupile štetne posljedice".
 
- Također, da se od VSTV-a BiH zatraži da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjedinici i načinu donošenja zaključka. Dopis će biti upućen i Uredu disciplinskog tužioca - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Iz Suda BiH, međutim, kažu kako "Tužilaštvo BiH zloupotrebljava svoju poziciju radi pravljenja medijskog spektakla".
 
- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je prilikom izdavanja saopćenja, iz razloga pravilnog informisanja javnosti, trebalo javnosti pojasniti suštinu onog na šta je Sud ukazao svojim aktom od 28.07.2020. godine. Imajući u vidu da je Tužilaštvo propustilo ili izostavilo saopštiti ključnu stvar, Sud će to učiniti. Naime, predsjednica Krivičnog odjeljenja je, nakon elektronske sjednice zbog pandemije uzrokovane korona virusom i više usmenih konsultacija, uputila akt na ruke glavne tužiteljice i četiri šefa odsjeka i odjela Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a ne kako se to netačno navodi "samo pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima" - naveli su iz Suda BiH.

U saopćenju se dodaje da akt sadrži zaključak o uočenim nepravilnostima u praksi, suprotnih članu 35. ZKP BiH, što je kao povreda odredaba procesnog zakona utvrđeno u ranijim presudama Apelacionog odjeljenja Suda.

- Dakle, upravo s ciljem vraćanja postupanja Tužilaštva u zakonite okvire, a ne s ciljem opstrukcije rada Tužilaštva, upućen je ovaj akt međuinstitucionalne saradnje. Nadalje, u aktu je naveden član 35. ZKP, te je dato pojašnjenje tog člana, koje se zapravo zasniva na dosadašnjoj sudskoj praksi. Nijednom riječju u aktu Suda nije ni na koji način implicirano ili aludirano na bilo koji pojedinačan, završen ili aktivan predmet, niti je to bila namjera, kako to krivo predstavlja Tužilaštvo, radi dezavuisanja javnosti. Stoga, iznenađuje stav Tužilaštva BiH kojim predmetni akt Suda ocjenjuje kao "opstrukciju", te posebno začuđuje zašto Tužilaštvo izlazi u javnost s netačnim informacijama i krivim predstavljanjem stanja stvari. Sud ne uviđa drugi razlog nego pravljenje medijskog spektakla,koji ima za cilj narušavanje autoriteta i ugleda Državnog suda - navode iz ove pravosudne institucije.

Iz Suda također navode kako "začuđuje stav Tužilaštva Bosne i Hercegovine da će zatražiti očitovanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o aktu Suda, kako ne bi nastupile štetne posljedice, te da će isti biti upućen i disciplinskom tužiocu".

- Navedeni stav začuđuje iz razloga što niti VSTV BiH niti UDT nemaju niti jednu nadležnost u ovom pitanju, a što bi Tužilaštvo trebalo znati. Također, Sud ovim aktom nije ništa naložio niti je pokušao narediti bilo šta, već je dao svoje mišljenje o navedenom problemu. S obzirom na navedeno, ne postoji nikakvo uporište o nastupanju bilo kakvih štetnih posljedica usljed ovog akta. Stoga, Sud poziva Tužilaštvo da ne dezavuiše javnost najavama pokretanja postupaka pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem i Uredom disciplinskog tužioca, za šta ovi organi uopće nisu nadležni.

Sud Bosne i Hercegovine podsjeća Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, da je, shodno svojoj poziciji u ustavnom poretku i u skladu s važećim propisima, itekako nadležan zauzimati stavove, davati mišljenja pa čak i izdavati pravno obavezujuće stavove o ostvarivanju vladavine prava u praksi, a naročito davati mišljenja važna za zakonito poduzimanje procesnih radnji tužilačkim i policijskim institucijama nad kojima ostvaruje svoju jurisdikciju. Na kraju, Sud će radi zaštite integriteta ove institucije, važnosti sudijske funkcije i uloge Suda
Bosne i Hercegovine u ostvarivanju vladavine prava, također poduzeti sve zakonom predviđene mjere i radnje - navodi se u saopćenju Suda Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.